Az omszki kórház orvosai szerint náluk még nem volt megmérgezve Navalnij

külföld
2020 augusztus 25., 02:34

"Az omszki kórházban is elvégezték azokat a teszteket Alekszej Navalnijon, mint Berlinben, vizsgálták a kolinészteráz-gátlók jelenlétét a mérgezés gyanújával odaszállított orosz ellenzéki politikus szervezetében, de az eredmények negatívak lettek" - jelentette ki orosz hírügynökségeknek Alekszandr Szabajev, aki egyben Omszk megye és a szibériai szövetségi körzet főtoxikológusa is.

Szabajev állította, hogy amikor Navalnijt csütörtökön kórházba szállították Omszkban, nem is voltak kolinészteráz-gátlók mérgezésére utaló tünetei.

Navalnij, az orosz ellenzék legismertebb alakja csütörtök reggel lett rosszul egy Tomszkból Moszkvába tartó repülőn. Sajtótitkára szerint aznap rosszullétéig csak egy kávét ivott, a meleg italban gyorsabban felszívódó méreggel mérgezhették meg. Az orosz hatóságok tagadják a mérgezés tényét, de Berlinben, ahova Navalnijt gyógykezelésre vitték, a tesztek mérgezésre utaló jeleket találtak.

Szabajev tehát most lényegében azt állítja, hogy Navalnij Oroszországban még nem volt megmérgezve. Közölte azt is, hogy "a mindenre kiterjedő vizsgálatok" érdekében az omszki orvosok készek megosztani a német kollégákkal a Navalnij szervezetéből vett mintákat.

Berlinben hétfőn az első tesztek arra utaltak, hogy Navalnijt kolinészteráz-gátlóval mérgezhették meg, ezért atropint adtak neki. Ezt Borisz Teplih, a Pirogov-intézet aneszeziológiai-intenzív osztályának vezetője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva azzal kommentálta, hogy "a német orvosok az orosz orvosok által előírt gyógyszerekkel folytatják Navalnij kezelését, hiszen a politikus már az omszki kórházban is azonnal kapott atropint". Összefoglalva tehát az aktuális, hivatalos orosz álláspont szerint

  • Navalnij Oroszországban még nem volt megmérgezve;
  • kezelni viszont azzal a szerrel kezelték, amit a mérgezésre kellett volna kapnia.

(Via MTI)