Donald Trump Navalnij mérgezési ügyében is inkább hisz Putyinnak, mint Merkelnek

külföld
2020 szeptember 05., 07:11

Donald Trump egyszerűen nem érti, hogy az emberek miért Oroszországgal, és miért nem Kínával foglalkoznak. Az Egyesült Államok elnöke, aki saját bevallása szerint is rajong Vlagyimir Putyinért, Oroszország elnökéért, mindezt annak apropóján jegyezte meg, hogy az Alekszej Navalnij elleni merényletről kérdezték.

Navalnijt a német hadsereg kutatólaboratóriumának vizsgálatai szerint az Oroszországban kifejlesztett idegméreggel, novicsokkal mérgezték meg két hete. A vizsgálatok eredményeit maga Angela Merkel német kancellár jelentette be, aki szerint a laborban „minden kétséget kizáróan azonosították” a mérget, Navalnij „gyilkossági kísérlet áldozata”.

A német bejelentés után a NATO is elítélte a Navalnij elleni támadást. A szervezet szóvivője, Piers Cazelet pedig arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin bírálóit „újra és újra fenyegetik, egyeseket meg is gyilkolnak”.

Ezekre a hírekre reagálva közölte Trump, hogy „érdekes, hogy mindig mindenki Oroszországot emlegeti, pedig szerintem Kína az a nemzet, amiről sokkal inkább beszélnünk kéne”. Illetve még azt is mondta, hogy „nem tudjuk pontosan, mi történt. Ez tragikus. Ez szörnyű. Ennek nem szabadna megtörténnie. Még nincs semmilyen bizonyítékunk, de majd utánanézünk”. Próbálkozhatnék kibogozni, hogy melyik mondata mire vonatkozik, de önök ugyanekkora eséllyel próbálkozhatnak.

Alekszej Navalnij két hete egy repülőjáraton lett rosszul majd esett kómába. Az orosz hivatalos álláspont szerint azért, mert allergiás, stresszes, diétázik, vagy csak nem evett eleget reggelire. (Via The Guardian)