Német sajtódíjat kapott Dull Szabolcs

Média
2020 szeptember 07., 19:21

Dull Szabolcs, az Index júliusban elbocsátott főszerkesztője kapta meg az egyik legfontosabb német sajtódíjat, az M100 Médiadíjat a sajtószabadság és a független újságírás támogatásáért. A díjat Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa adja át neki szeptember 17-én Potsdamban.

Dull Szabolcs az RTL Híradóban a július végi elbocsátása után.
photo_camera Dull Szabolcs az RTL Híradóban a július végi elbocsátása után.

Közölték, hogy a díjat odaítélő testület „határozottan kifejezi a szolidaritását a 36 éves újságírójával, azzal, ahogy támogatja az alapvető sajtószabadság-jogokat, és azzal, ahogy küzd a szerkesztőségi döntésekbe történő külső beavatkozás ellen. „Bármikor, amikor aláássák az újságírók függetlenségét, a demokrácia erodálódik. Ezért kell kiállnunk, hogy megvédjük a Dull Szabolcshoz hasonló újságírókat a munkájukba való indokolatlan beavatkozástól” – mondta Mijatovic. A díjat elsősorban Potsdam szponzorálja.

Dull Szabolcsot azután bocsátották el, hogy arról beszélt, az Index politikai nyomás alá került. Az elbocsátása miatt az Index egész szerkesztőség felmondott, ők Telex néven indítanak új újságot, a kormánypárti körök által szétvert Indexre pedig már rá sem lehet ismerni.