Hatalmas, három Paks II-nyi nukleáris programot indítanak a lengyelek, hogy kiváltsák a szénerőműveket

2020 szeptember 8., kedd 17:07
A lengyelországi Belchatów szénerőmű, Európa legszennyezőbb erőműve. Fotó: Czarek Sokolowski/MTI/MTVA

Gigantikus, negyvenmilliárd dolláros atomerőmű-beruházást indít Lengyelország, hogy kiváltsa szénalapú energiatermelését. A lengyel klímaügyi minisztérium kedden jelentette be, hogy felgyorsítja az új energiastartégia végrehajtását, és minél előbb szeretné kivezetni a termelésből korszerűtlen szénerőműveit.

Lengyelország az EU legnagyobb széntermelője, energiamixében a mai napig 74 százalékkal szerepelnek a szénerőművek, ezek közül pedig több is Európa legszennyezőbb létesítményei közé tartozik. (A belchatówi erőmű egymaga több szén-dioxiot ereget a levegőbe, mint egész Dánia.) Lengyelország hatalmas széniparát védve sokáig nem volt hajlandó megszavazni – Orbán Viktor és a cseh miniszterelnök, Babis támogatásával – 2050-ig szóló, klímasemlegességet célzó EU-s programot. A lengyelek aztán elég nagy kompenzációt harcoltak ki maguknak az Uniónál, így végül létrejöhetett a megállapodás.

Lengyelországnak eddig egyáltalán nem volt atomerőműve, azon kevés szocialista országok közé tartozott, ahol a szovjetek nem építettek. A most bejelentett 150 milliárd zlotys (körülbelül 12 000 milliárd forint, a teljes éves magyar költségvetés majdnem harmada, Paks II háromszorosa) program első lépcsője 2033-ban már megkezdené a termelést. Arról még találgatások sincsenek, kik építhetik majd a lengyel reaktorokat (ebből a pénzből akár hat-hét is kijön), de elég nehezen elképzelhető, hogy a Moszkvával meglehetősen hűvös viszonyban lévő lengyel kormány a Roszatom felé tájékozódna.

A klímaminisztérium tervei szerint 2030-ig a mostani 74-ről 37 és 56 százalék közé csökkenne a szén aránya az ország energiatermelésében, 2040-re pedig 28 százalék alá szeretnének menni. A lengyel szénipar (bányák, erőművek) több mint százezer embert foglalkoztat, tehát a szektor átalakítása illetve leállítása nagyon kényes a kérdés a kormány számára.

Miközben a szén visszaszorítását célzó lengyel stratégia igen ambiciózusnak tűnik a korábbi, az EU-s klímaügyi követeléseket mereven elutasító kormányállásponthoz képest, a lengyel Greenpeace arra figyelmeztetett, hogy ez a terv sem teljesíti időarányosan az európai klímastartégia által előírtakat, illetve messze nem elég a klímaválság elkerüléséhez. (via Financial Times)