Magyarország miatt vonták kérdőre a holland miniszterelnököt a hágai parlamentben

eu
2020 szeptember 10., 10:47

Szerdán élénk vita zajlott a holland parlamentben az EU-s költségvetésről kötött tanácsi megállapodásról. A vitában összesen 34 alkalommal mondták ki a képviselők azt, hogy "Magyarország" és kilencszer azt, hogy "Orbán".

A baloldali, liberális és a zöld pártok szónokai, még a kormánykoalíció kisebbik pártjának képviselői is, azt kérték számon Mark Rutte miniszterelnökön, hogy miért hagyta felpuhítani a jogállamiságról szóló feltételeket, miért nem keményebb az EU a magyar és a lengyel vezetőkkel szemben, miért ment bele Rutte olyan megállapodásba, ami alapján könnyen óriási pénzekhez juthatnak olyan kormányok, ahol leépítik a jogállamiságot. Egyedül Gert Wilders állt ki a magyar kormány mellett a vitában, az ellenzéki Szabadságpárt vezetője egyébként rendszeresen jár Magyarországon, és találkozik Orbán Viktorral is.

Mark Rutte miniszterelnök egyenként válaszolt a kérdésekre, és általában arra emlékeztette a képviselőket, hogy a lengyel és a magyar miniszterelnök megvétózták volna az egész költségvetést, ha nem puhítanak azon a javaslaton, ami eredetileg a tanács elé került, és ami egyébként szerinte teljesen megfelelő volt.

Orbán Viktor magyar (jobbra) és Mark Rutte holland miniszterelnök a V4-ek és a Benelux államok kormányfői csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztató után Varsóban 2017. június 19-én.
photo_camera Orbán Viktor magyar (jobbra) és Mark Rutte holland miniszterelnök a V4-ek és a Benelux államok kormányfői csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztató után Varsóban 2017. június 19-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Egy idő után Rutte azzal szembesítette a képviselőket, hogy ha szerintük nem konszenzussal kellett volna dönteni, akkor mondják ki, hogy az EU költségvetését kormányközi együttműködésben a tagállamok egy szűkebb köre is elfogadhatja - de akkor az már egy teljesen másik, és szétesett EU lesz, figyelmeztetett.

A vita második felében a képviselők azt akarták, hogy Rutte legalább ismerje el, hogy a magyar és a lengyel kormány nem demokratikusan irányít, és hogy veszélyes folyamatok történnek ezekben az országokban. Rutte óvatos maradt ekkor is, azt mondta, hogy sok történetet ismer ő is, amelyek elég rosszul hangzanak, de nem készült fel erre a vitára a magyar és a lengyel helyzetből, és ezért nem akar sarkos véleményt mondani. Hozzátette, hogy reméli, hogy az Európai Bizottság alaposan kivizsgál minden visszás esetet.

Végül, amikor már nagy volt a rajta nyomás, hogy miért ennyire puha Orbánékkal, azzal vágott vissza, hogy talán nem véletlen, hogy a csúcs alatt Orbán Viktor éppen ő róla nyilatkozta azt, hogy a holland kormányfő nagyon erősen támadja Magyarországot, és ennek nem tudja az okát. "Ezt nem azért mondta, mert annyira megdicsértem őt a magyar jogállamiság helyzetéért" - közölte a képviselőkkel.