Meg sem vizsgálja Szijjártó jachtozását a parlament mentelmi bizottsága

politika
2020 szeptember 11., 09:55

A parlament mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke, Hargitai János elutasította a Szijjártó Péter ellen kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást, mert szerinte a jobbikos Stummer János indítványa nem felel meg a jogszabályoknak.

Vagyis a parlement sem vizsgálja, hogy szabályos volt-e, hogy Szijjártó annak a Szíjj Lászlónak a luxusjachtján töltötte a nyaralását, aki a Duna Aszfalt Kft.-n keresztül nagyrészt állami megrendelésekből gazdagodott meg. Szíjj 2017 óta egyedül vagy konzorciumban összesen ezerötvenkét-milliárd forint értékű közpénzes megbízást kapott a magyar államtól.

photo_camera Fotó: Benetti Yachts

Viszont így a bizottsági meghallgatáson sem derül ki, hogy a miniszter ajándékba kapta a több milliós utat vagy fizetett érte a kormányközeli vállalkozónak. Szijjártó ezt ugyanis nem volt hajlandó megmondani, az ügyet lényegében annyival intézte el, hogy a nyaralása magánügy.

Az indoklásában Hargitai János bizottsági elnök azt írta, hogy a mentelmi bizottság csak a vagyonnyilatkozatban pontosan megjelölt, a vagyonnyilatkozat konkrét tartalmára, vonatkozó tényállításokat tartalmazó kezdeményezés ügyében tud eljárni. És mivel a jobbikos képviselő kezdeményezése a sajtóban megjelent állításokon alapul, valamint a jachtozás a vagyonnyilatkozatban sem szerepel, nincs mit tenni.

Hargiati szerint

önmagában a sajtóinformációkra épülő, ajándék vagy ingyenes jutattás elfogadására utaló célzás, egyébként sem lehet alapja egy vagyonnyilatkozati eljárás megindításának”.

Pedig az Átlátszó fotósa le is fénylépezte Szijjártót a hajón:

link Forrás

Csütörtökön Polt Péter főügyész utasította vissza a Szijjártó elleni feljelentést, mert arra jutott, hogy a miniszter jachtozása nem bűncselekmény.

A vagyonnyilatkozati eljárás kezdeményező Stummer azt írta, hogy ha Szijjártó Péter ajándékba kapta az utat, azt a törvény betűje szerint nem fogadhatta volna el, ha pedig fizetett az útért, akkor valószínűleg a vagyonnyilatkozatában nem stimmel valami, mert az alapján egy ilyen luxusutat nem engedhetett volna meg magának.
„Egy valamirevaló jogállamban nem báboznak sem a főügyésszel, sem a Mentelmi bizottság vezetőjével, aki pedig ilyen ormótlan módon lebukik, mint Szijjártó Péter a nyáron, az másnap beadja a lemondását” - tette hozzá a jobbikos képviselő.

link Forrás