Egyre jobban van Navalnij, már az ágyból is képes felkelni

külföld
2020 szeptember 14., 13:33

Levették a lélegeztetőgépről, és rövid időre már az ágyból is képes felkelni Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, írja a BBC. Navalnijt azután szállítottak egy berlini kórházba, hogy augusztus 20-án rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőgépen, majd szeptember 7-én ébresztették fel a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából.

photo_camera Alekszej Navalnij Fotó: Evgeny Feldman for Alexei Navaln/Anadolu Agency

A tesztek alapján Navalnij a Novicsok nevű idegméregtől lett rosszul, ezt már svéd és francia laborok is igazolták. A politikus stábja Vlagyimir Putyin orosz elnököt sejti a háttérben, és a német kormányszóvivő is arra szólította fel az orosz vezetést, hogy tisztázzák a történteket. A visegrádi országok, köztük Magyarország, nemzetközi vizsgálatot sürgetnek annak feltárására, hogy Oroszország megsértette-e a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt.

A francia eredmények után Macron elnök telefonon beszélt Putyinnal, és arra kérte, hogy haladéktalanul tisztázzák a gyilkossági kísérlet körülményeit és felelőseit. Korábban az amerikai külügyminiszter azt mondta, valószínűleg magas szintű orosz vezetők irányították Navalnij megmérgezését.

Az orosz orvosok azt is tagadják, hogy Navalnijt megmérgezték volna.