A visegrádi országok nemzetközi vizsgálatot sürgetnek Oroszország ellen Navalnij megmérgezése miatt

külföld
2020 szeptember 12., 16:49

Kemény hangú közleményt adtak ki a visegrádi országok, vagyis Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország miniszterelnökei. A szöveg, ami a lengyel kormány honlapján jelent meg, elítéli Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista megmérgezését, és nemzetközi vizsgálatot sürget Oroszországgal szemben. Így szól a teljes közlemény:

„A V4-ek egyértelműen elítélik az első számú orosz ellenzéki vezető ellen elkövetett gyilkossági kísérletet. A közvélemény Oroszországban és máshol is azt követeli, hogy átlátható és alapos vizsgálat azonosítsa a valódi elkövetőket és szándékaikat. Tragikus történelmi tapasztalataik miatt a V4-ek különösen érzékenyek minden olyan esetre, amikor politikai ellenfeleket próbálnak elhallgattatni.

Ezért arra szólítjuk fel az orosz hatóságokat, hogy indítsanak alapos nyomozást, ami az elkövetők megbüntetésével fog végződni. Alekszej Navalnij katonai idegméreggel való megmérgezése nem maradhat a nemzetközi közösség válasza nélkül. A vegyifegyverek használata minden körülmények közt elfogadhatatlan, és a nemzetközi jog kirívó megsértésének számít. Ezért nemzetközi vizsgálatnak kell feltárnia azt is, megsértette-e Oroszország a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt.”

photo_camera Igor Matovic szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh kormányfõ a visegrádi országok miniszterelnökeinek egyeztetésén tartott sajtótájékoztatón Lublinbab, szeptember 11-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Az amerikai külügyminiszter néhány napja azt mondta, valószínűleg magas szintű orosz vezetők irányították Navalnij megmérgezését. Ehhez hasonlóan a Die Zeit is arról írt, hogy a német kormánynak már nincs kétsége az orosz állam szerepe felől. Hivatalosan a külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy „sok jel utal” erre.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken azt mondta a 444 kérdésére, hogy „örülünk, ha az Európai Uniónak van közös álláspontja, és nyilván ha a németek mondanak valamit amögött bizonyítékok is állnak. Minden olyan, az emberi egészség, különösen a szabad politikai véleménynyilvánítás elleni lépést elítélünk, ami ilyen eszközökkel valósul meg, bárki is tette”.

Navalnij augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust két nappal később Berlinbe szállították gyógykezelésre. Hétfőn jelentették be, hogy jelentősen javult az egészségi állapota, ezért felébresztették a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából, és megkezdték fokozatos leszoktatását a gépi lélegeztetésről.

Az orosz orvosok még azt is tagadják, hogy megmérgezték volna, de a német vizsgálatok kimutatták a szovjet korszak hírhedt idegmérgének a jelenlétét a szervezetében.