A belarusz tüntetők megtalálták Lukasenka rendőreinek a gyenge pontját

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Az elcsalt belarusz választások után indult tüntetéssorozat koreográfiája általában úgy zajlott, hogy tíz- majd százezres tömegek vonultak az utcára, a kivezényelt rendőrök pedig brutális erőszakkal próbálták visszaszorítani és elriasztani a tüntetőket.

A rendőrök maszkban vagy a teljes arcukat eltakaró balaklavában - símaszkban - szálltak szembe a demonstrálókkal, így az anonimitásukat megőrizve bántalmazhattak és börtönözhettek be embereket.

Az utóbbi napokban egyre több felvételen látható, ahogy a tüntetők nagy csoportokban körbeveszik a rendőröket, és lerántják róluk a maszkot, akik a kezükkel próbálják takarni az arcukat, vagy elmenekülnek.


„Az egyetlen mód az erőszak megállítására az, hogy lerántjuk a maszkokat, mind a szó szerinti, mind a metaforikus értelemben. Az a rendőr, amelyik nem anonim többé, kétszer is meggondolja, mielőtt elkap, megver vagy elhurcol valakit”

- mondta a Guardiannek egy névtelenül nyilatkozó tüntető, aki létrehozta a rendőrök beazonosíthatóságát szolgáló Telegram-csatornát.

A csoportban videókat és fotókat osztanak meg az anonimitásukat vesztett rendőrökről, és megpróbálják beazonosítani őket arcfelismerő programok vagy a nyilvánosság segítségével.

Múlt héten hekkerek megszereztek egy adatbázist, amiben több tízezer rendőrségi dolgozó adatai szerepelnek. A Nexta nevű, több, mint kétmillió követővel rendelkező Telegram-csatorna bejelentette, hogy ha a rendőri erőszak nem szűnik meg egy héten belül, nyilvánosságra hozzák az adatbázist. Szerda este nyilvánossá tették a csatornán 12 készenléti rendőr nevét és születési dátumát, akiknek „vér tapadt a kezeikhez”.

A Nexta alapítója, Stepan Svetlov, és a másik csatorna névtelenül nyilatkozó vezetője is azt mondta, hogy nem céljük, hogy támogassák a rendőrök elleni erőszakot, csak azt akarják, hogy a karhatalom brutálisan fellépő tagjai megszégyenüljenek és felelősséget érezzenek a tetteikért. Szerintük ha a rendőri erőszak folytatódik, a korábban békés tüntetők is radikalizálódhatnak.

„Ha elkezdenek elhurcolni és meggyilkolni embereket, a gyilkosok még a saját lakásukban sem érezhetik majd biztonságban magukat. Ha az állam nem oszt igazságot, van rá esély, hogy a hétköznapi emberek veszik a kezükbe ezt a feladatot”

- mondta Svetlov. (Guardian)