A belarusz tüntetők megtalálták Lukasenka rendőreinek a gyenge pontját

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Az elcsalt belarusz választások után indult tüntetéssorozat koreográfiája általában úgy zajlott, hogy tíz- majd százezres tömegek vonultak az utcára, a kivezényelt rendőrök pedig brutális erőszakkal próbálták visszaszorítani és elriasztani a tüntetőket.

A rendőrök maszkban vagy a teljes arcukat eltakaró balaklavában - símaszkban - szálltak szembe a demonstrálókkal, így az anonimitásukat megőrizve bántalmazhattak és börtönözhettek be embereket.

Az utóbbi napokban egyre több felvételen látható, ahogy a tüntetők nagy csoportokban körbeveszik a rendőröket, és lerántják róluk a maszkot, akik a kezükkel próbálják takarni az arcukat, vagy elmenekülnek.


„Az egyetlen mód az erőszak megállítására az, hogy lerántjuk a maszkokat, mind a szó szerinti, mind a metaforikus értelemben. Az a rendőr, amelyik nem anonim többé, kétszer is meggondolja, mielőtt elkap, megver vagy elhurcol valakit”

- mondta a Guardiannek egy névtelenül nyilatkozó tüntető, aki létrehozta a rendőrök beazonosíthatóságát szolgáló Telegram-csatornát.

A csoportban videókat és fotókat osztanak meg az anonimitásukat vesztett rendőrökről, és megpróbálják beazonosítani őket arcfelismerő programok vagy a nyilvánosság segítségével.

Múlt héten hekkerek megszereztek egy adatbázist, amiben több tízezer rendőrségi dolgozó adatai szerepelnek. A Nexta nevű, több, mint kétmillió követővel rendelkező Telegram-csatorna bejelentette, hogy ha a rendőri erőszak nem szűnik meg egy héten belül, nyilvánosságra hozzák az adatbázist. Szerda este nyilvánossá tették a csatornán 12 készenléti rendőr nevét és születési dátumát, akiknek „vér tapadt a kezeikhez”.

A Nexta alapítója, Stepan Svetlov, és a másik csatorna névtelenül nyilatkozó vezetője is azt mondta, hogy nem céljük, hogy támogassák a rendőrök elleni erőszakot, csak azt akarják, hogy a karhatalom brutálisan fellépő tagjai megszégyenüljenek és felelősséget érezzenek a tetteikért. Szerintük ha a rendőri erőszak folytatódik, a korábban békés tüntetők is radikalizálódhatnak.

„Ha elkezdenek elhurcolni és meggyilkolni embereket, a gyilkosok még a saját lakásukban sem érezhetik majd biztonságban magukat. Ha az állam nem oszt igazságot, van rá esély, hogy a hétköznapi emberek veszik a kezükbe ezt a feladatot”

- mondta Svetlov. (Guardian)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!