Lehet, hogy nem így akarta, de Rétvári Bence államtitkár elárulta, hogy kevés koronavírus tesztet végeznek

járvány
2020 szeptember 21., 16:13

Több kérdést is feltett írásban Szabó Tímea országgyűlési képviselő Kásler Miklós miniszternek a koronavírus tesztekről. Ezekben lényegében arra volt kiváncsi a Párbeszéd politikusa, hogy mekkora a tesztkapacitás Magyarországon, hány vizsgálatot lehetne elvégezni naponta, ha csúcsra lenne járatva a laborhálózat.

Kásler Miklós helyett a kérdésekre Rétvári Bence államtitkár „válaszolt”. Ebből az egyáltalán nem derül ki, hogy hány tesztet tudnának maximálisan elvégezni Magyarországon.

De van egy bekezdés, amiben Rétvári azt írja, hogy „a napi vizsgálatszám-szükséglet meghatározásánál a WHO ajánlása alapján azt kell figyelembe venni, hogy a napi pozitív vizsgálatok aránya ne haladja meg az 5 százalékot”.

Végre egy konkértum. Szeptember 11-e óta minden nap 5 százalék felett volt a pozitív tesztek aránya Magyarországon. Vagyis az elmúlt tíz napban - a járvány egyre durvuló második hullámában - Magyarországon keveset tesztelnek. Még Rétvári meghatározása alapján is. Pedig a védekezéshez muszáj lenne bővíteni.

link Forrás

Rétvári volt az, aki korábban azt közölte, hogy „a koronavírus-fertőzöttekkel kontaktusba került személyek kontaktjainak felkutatása járványtani és virológiai szempontból sem szükséges”, mert szerinte „nem az elvégzett tesztek védenek meg bennünket, hanem a higéniás szabályok és a járványügyi intézkedések betartása”.

Rétvári a mostani válasza végére is odabiggyesztette a megszokott befejezését, ami arról szól, hogy a baloldal kihúzza magát a koronavírus elleni közös védekezésből.