18 év börtönt kapott az egykori ingatlanmágnás, aki bohócnak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt

jog
2020 szeptember 22., 05:55

Súlyos büntetésre, 18 év börtönre ítélték korrupciós vádak miatt Zsen Csecsiang egykor befolyásos kínai ingatlanmágnást fél évvel azután, hogy élesen bírálta Hszi Csin-ping kínai elnököt a kormánya hibás járványhelyzet-kezelése miatt - írja a Guardian.

Zsen Csecsiang
photo_camera Zsen Csecsiang Fotó: Wang huan/Imaginechina via AFP

Az egykor állami ingatlancéget vezető volt üzletember a kínai vezetés egyik leghangosabb kritikusa lett az elmúlt években. Csecsiang márciusban odáig merészkedett, hogy egy interneten publikált esszéjében az elnököt név szerint nem említve, de egyértelműen róla beszélve így fogalmazott:

„nem egy császárt látok ott az «új ruhájában», hanem egy meztelenre vetkőzött bohócot, aki ragaszkodik hozzá, hogy császár maradhasson”

Az esszé egyébként azzal vádolja a kínai vezetést, hogy a szólásszabadság korlátozásával és a visszaéléseket leleplezők elhallgattatásával a kínai vezetés tovább súlyosbította a járvány okozta válsághelyzetet. A szöveg publikálása után barátai és közeli hozzátartozói Csecsiang eltűnését jelentették, de rövid idő után újra előkerült.

A Csecsiang ellen folytatott korrupciós perben a bírósági ítélet most megállapította: a 69 éves vállalkozó „önként és az igazat vallva bevallotta minden bűnét”, és nem fellebbez a bíróság ítélete ellen.

A kormány kemény kritikája miatt 2016-ban már meggyűlt a baja a hatóságokkal a nyugalmazott üzletembernek: egy év próbaidőre bocsájtották, és a közösségi média platformokról is letiltották bíráló megnyilvánulásai miatt. Jogvédők a mostani bírósági ítéletet is durva elhallgattatási kísérletként értelmezik.