18 év börtönt kapott az egykori ingatlanmágnás, aki bohócnak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Súlyos büntetésre, 18 év börtönre ítélték korrupciós vádak miatt Zsen Csecsiang egykor befolyásos kínai ingatlanmágnást fél évvel azután, hogy élesen bírálta Hszi Csin-ping kínai elnököt a kormánya hibás járványhelyzet-kezelése miatt - írja a Guardian.

Zsen CsecsiangFotó: Wang huan/Imaginechina via AFP

Az egykor állami ingatlancéget vezető volt üzletember a kínai vezetés egyik leghangosabb kritikusa lett az elmúlt években. Csecsiang márciusban odáig merészkedett, hogy egy interneten publikált esszéjében az elnököt név szerint nem említve, de egyértelműen róla beszélve így fogalmazott:

„nem egy császárt látok ott az «új ruhájában», hanem egy meztelenre vetkőzött bohócot, aki ragaszkodik hozzá, hogy császár maradhasson”

Az esszé egyébként azzal vádolja a kínai vezetést, hogy a szólásszabadság korlátozásával és a visszaéléseket leleplezők elhallgattatásával a kínai vezetés tovább súlyosbította a járvány okozta válsághelyzetet. A szöveg publikálása után barátai és közeli hozzátartozói Csecsiang eltűnését jelentették, de rövid idő után újra előkerült.

A Csecsiang ellen folytatott korrupciós perben a bírósági ítélet most megállapította: a 69 éves vállalkozó „önként és az igazat vallva bevallotta minden bűnét”, és nem fellebbez a bíróság ítélete ellen.

A kormány kemény kritikája miatt 2016-ban már meggyűlt a baja a hatóságokkal a nyugalmazott üzletembernek: egy év próbaidőre bocsájtották, és a közösségi média platformokról is letiltották bíráló megnyilvánulásai miatt. Jogvédők a mostani bírósági ítéletet is durva elhallgattatási kísérletként értelmezik.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó