Le Monde: Putyin azt mondta Macronnak, Navalnij önmagát mérgezhette meg

Szeptember 14-én Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszéltek egymással - hogy miről volt szó, azt eddig leginkább sajtóközleményekből lehetett tudni. A Le Monde szerint viszont Putyin új változattal állt elő Alekszej Navalnij ügyében:

a lap forrásai szerint azt mondta Macronnak, hogy az ellenzéki politikus önmagát mérgezhette meg novicsokkal.

A cikk szerint azt nem mondta Putyin, hogy miért tett volna ilyet, arra viszont utalt, hogy a novicsokot nem is olyan nehéz előállítani. Emlegette Lettországot is, mint lehetséges szálat, mert a novicsok feltalálóinak egyike szerinte ott él. A Le Monde forrásai szerint Macron visszautasította ezt az elméletet.

Navalnij a cikk megjelenése után gúnyos posztban reagált az Instagramon, hogy ezek szerint a terve az volt, hogy meg is öli magát, és most hülyén néz ki, amiért csak kómában volt 18 napig.

Alekszej Navalnijt augusztusban mérgezték meg, ezután kómába esett. Még mindig kómában volt, amikor a német kormány támogatásával egy német civil szervezet egy berlini kórházba szállítatta át. Az eddigi német, svéd és francia vizsgálatok mindegyike azt mutatja, hogy novicsok idegmérget használtak ellene. Mostanra jobban van, néhány nappal ezelőtt már lépcsőzött. Esete a német-orosz kapcsolatokat is megrengette.

Macron kedden az ENSZ-nagygyűlésen arról beszélt, magyarázatot vár Oroszországtól arra, hogy mi történt Navanij-val, és a vegyi fegyverek használatát vörös vonalnak nevezte. „Nem fogjuk hagyni a vegyi fegyverek bevetését sem Európában, sem Oroszországban, sem Szíriában”, mondta. Igaz, arról nem közölt részleteket, hogy mi lesz, ha Oroszország nem ad magyarázatot.