Szél Bernadett: Álljon ki a magyar Országgyűlés a belarusz nép mellett!

politika
2020 szeptember 28., 10:34

Szél Bernadett független parlamenti képviselő közölte, hogy országgyűlési határozati javaslatot nyújt be azért, hogy „végre Magyarország is kifejezze szolidaritását a belarusz néppel, és világos üzenetet küldjön a nem demokratikusan megválasztott, illegitim elnök felé”.

Szél Bernadett a 2018-as parlamenti választás után még az LMP társelnökeként a Képviselői Irodaházban lévő irodájában.
photo_camera Szél Bernadett a 2018-as parlamenti választás után még az LMP társelnökeként a Képviselői Irodaházban lévő irodájában. Fotó: Botos Tamás/444

„Ötvenedik napja tartanak a tiltakozások a választási csalással hatalomra került Lukasenka ellen Belaruszban. Ötvenedik napja hallgat a magyar kormány arról, mi az álláspontja az egyre súlyosbodó helyzetről. Hiába várunk arra, hogy Orbán Viktor határozottan elítélje a tüntetők elleni hatósági erőszakot, hiába várunk arra, hogy illiberális befolyását latba vetve követelje a tüntetők szabadon bocsátását – a miniszterelnök nem fog saját hű szövetségese ellen fordulni” – közölte Szél, aki emiatt kezdeményezi a magyar Országgyűlés állásfoglalását Belarusz ügyében.

Szél szerint a határozattal az Országgyűlés „összhangban a Lengyel Szenátus hasonló határozatával és a lengyel miniszterelnök nyilatkozataival” végre „kifejezné, hogy nem ismeri el a belarusz választások eredményét, nem tekinti legitim elnöknek Lukasenkát, illetve felszólítaná a belarusz vezetést, hogy állítsa le az állampolgárokkal szemben alkalmazott rendőri erőszakot, engedje szabadon az őrizetbe vett tüntetőket, és kezdje meg az új, szabad és demokratikus választások előkészítését”.

Szél szerint fontos, hogy a határozattal Magyarország megüzenje, hogy a belarusz néppel van. (A magyar álláspont Lukasenkáról egyébként az, hogy csatlakozunk az uniós nyilatkozathoz, és a lengyelekkel értünk egyet, vagyis nem tartjuk legitimnek az elnököt, de ezt azért nem hirdetjük nagyon.)