Kedvezményesen bérelhetnek önkormányzati üzlethelyiséget és használhatnak közterületet a fővárosi vendéglátósok

Budapest
2020 szeptember 30., 15:45

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel kedvezményes bérleti és közterület-használati díjjal segítik Budapesten a turisztikai ágazat mikro- és kisvállalkozóit, valamint a taxisok is engedményt kapnak a drosztdíjból - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A fővárosi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok bérleti díjából az árbevétel-csökkenés arányában kaphatnak mostantól kedvezményt az érintett vállalkozások, a kedvezmény maximális mértéke 90 százalék.

Ennek feltétele, hogy a bérlőnél augusztus végéhez képest érdemi elbocsátások ne legyenek.

Emellett a fővárosi területeken a vendéglátóteraszok után fizetendő közterület-használati díjból 2021. március 31-ig 90 százalékos kedvezményt ad az önkormányzat. A taxik drosztdíjaiból 70 százalék kedvezményt nyújtanak, úgy, hogy a csökkentést a jövő évi díjból vonják le.

Az MTI tudósítása szerint a Fidesz-KDNP-frakció javaslata alapján a fővárosi közgyűlés felkérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésén

kérje a kormánytól, hogy egy rendeletmódosítással idén tegye lehetővé a taxisok felmentését a tíz évnél régebbi gépjárművük kötelező cseréje alól.

A Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyezte turizmusmentő előterjesztést a képviselők egyhangúlag támogatták. (MTI)