Bubis Vologya

koronavírus
2020 október 01., 16:25
  • Nem javul a járványhelyzet Magyarországon, a visszafogott tesztelés ellenére se csökken az azonosított fertőzöttek napi száma.
  • A halálos áldozatoké viszont növekedésnek indult, tavasz óta most először volt egy nap alatt 16.
  • Oroszországban is beindult a járvány, amit Putyin elnök privát buborékjában vészelt eddig át.
  • Közben egy minden eddiginél nagyobb kutatás szerint a gyerekek nagyon is terjesztik a járványt.
  • Ahogy a globális turizmus is. Dél-Afrika mégis megnyitja határait, ha nem is elöttünk.

16

A járvány kezdete óta mindössze három nap volt, amikor legalább tizenhat halálos áldozata volt a koronavírusnak. Április 18. és 19. után most október 1-én jelentett ennyi áldozatot az Operatív Törzs. Kórházban 757 beteget ápolnak, 16-tal kevesebbet, mint egy napja, de ezt leszámítva többet, mint május 13. óta bármikor. Lélegeztetőgépen 52-en vannak, ez szintén a tavaszi csúcsot idéző adat. Az aktív esetek száma pedig meghaladta a húszezret, ami tízszerese a járvány tavaszi csúcsán mértnek.

Elmarad a férfi kézilabda-válogatott összetartása

Több kerettagnak is pozitív lett az összetartás előtt végzett koronavírus-tesztje, így elmaradnak a keretedzések. Hangozzék ez bármilyen furán, a sportolók, legyenek bármilyen egészséges, edzett, erős fiatalok, valójában kockázati csoportnak számítanak, mert a folyamatos terhelés miatt jó eséllyel szívnagyobbodásuk van. Ez bármilyen vírusfertőzésnél felveti a szívizomgyulladás kockázatát, ebben a koronavírus sem különb. Ha pedig rámegy a szívükre, az nem csupán a sportolói karrierjüket fenyegeti. És a koronavírus még azoknak is rámehet a szívére, akik amúgy tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen.

37,8, maradhat?

Kézi digitális hõmérõvel ellenõrzik az iskolába érkezõ egyik diák testhõmérsékletét a soproni Széchenyi István Gimnázium bejáratánál.
photo_camera Kézi digitális hõmérõvel ellenõrzik az iskolába érkezõ egyik diák testhõmérsékletét a soproni Széchenyi István Gimnázium bejáratánál. Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Nyikos Péter/MTI/MTVA

Müller Cecília tisztifőorvos tájékoztatása szerint a közösségek mellett a járvány újra terjed intézményekben is, 25 szociális intézményben találtak már fertőzötteket. A Blikk adatigényléséből meg azt is megtudtuk, hogy eddig 147 rendőr, 21 katasztrófavédelmis, 51 börtönőr és 48 fogvatartott fertőződött meg tesztekkel is igazoltan a vírussal. Hogy az iskolák ne váljanak gócponttá, azt csütörtök reggeltől lázmérőzéssel próbálják megakadályozni. Az új szabályozás szerint akinek 37,8-nál magasabb a testhőmérséklete a reggeli mérésnél, hazaküldik. Olvasóink beszámolói szerint ez egy nehezen megugorható szint, az alkalmazott érintés nélküli lázmérők rendre 36, olykor 35, vagy akár 31 fok alatti testhőmérsékletet mutatnak a hidegről betérő gyerekeknél.

Úgy néz ki, hogy bármilyen korú gyermekek terjeszthetik a vírust

A koronavírusjárvány kezdete óta nagy vita van a tudományos világban arról, hogy a fertőzés mennyire fenyegeti a gyerekeket, illetve a gyerekek, akiknél a tapasztalatok szerint javarészt tünetmentes a betegség lefolyása, mennyire terjeszthetik a járványt. Az 1,3 milliárdos népességű Indiában, ahol ezidáig már több mint hatmillió fertőzöttet regisztráltak, bőven volt adat, amiből dolgozhattak a kutatók. Egy vizsgálatukban 85 ezer fertőzött és 600 ezer közeli kontaktjuk adatait átvizsgálva arra jutottak, hogy mindenféle korú gyermekek képesek elkapni a vírust, amit aztán tovább is terjesztenek.

Járulékos veszteség

A járvány más formában is sújtja a gyerekeket. A Save the Children segélyszervezet szerint a járvány okozta elszegényedés miatt 2,5 millióval több fiatal lányt kényszeríthetnek rá, hogy hagyja el az iskolát, és dolgozzon, vagy férjhez menjen.

Putyin a buborékban

A New York Times riportja szerint az orosz elnökről tudósító újságírók gyakorlatilag március óta nem láthatták közelről Vlagyimir Putyint, aki csak azután fogadja vendégeit, ha előtte két hetet karanténban töltöttek. Erre a célra két wellnessközpontot is lefoglaltak Szocsiban.

"Kész" a második orosz vakcina

Oroszországban immár a második vakcina bevetését engedélyezik anélkül, hogy azok hatékonyságát széles körben tesztelték volna. Oroszország azzal állt élre a vakcináért zajló versenyben, hogy az oltóanyagokat csak kismintás klinikai teszteken vizsgálják, melyek legfeljebb annak megállapítására alkalmasak, hogy a szer nem veszélyes az emberre. Hogy valóban hatékony-e, azt széleskörű, ún. phase 3 klinikai teszteken szokták megállapítani. Ezt a lépést hagyják ki az oroszok, és engedélyezik augusztus után immár a második vakcina használatát.

Óvatos nyitás

Dél-Afrika csütörtökön részben megnyitja határait a turisták előtt, először a járvány és az ottani korlátozások márciusi kezdete óta. Óvatosan nyitnak, Európából, ahol felfutóban van a járvány, bő tucatnyi ország még most is tiltólistán van. Például Magyarország is. Az óvatosság érthető, Dél-Afrikában a járvány kezdete óta csaknem hétszázezer fertőzöttet azonosítottak, és a járványnak 16 ezernél több halottja van. De az új fertőzések száma a júliusi csúcs óta a hatodára esett vissza, és bár még mindig ezer fölött van a napi átlag, az ország külügyminisztere, Naledi Pandor szerint "megkezdhetik a visszatérést egy normálisabb élethez". Másrészt, a déli féltekén most kezdődik a szezon, amikor évi átlag tízmillió turista érkezik az északi télből Dél-Afrikába.

Amikor a járvány összetalálkozott a globális turizmussal

Hogyan lett egy aprócska alpesi falu a globális járvány gócpontja? Ischglből február végén több ezer síelő hordta szét a vírust a világ minden tájára. A New York Times kilenc hónappal később novella terjedelmű riportban járta körül, hogy hogyan tette a globális tömegturizmus még katasztrofálisabbá a járvány terjedését.