Hiába ígértek nekik magasabb fizetést, az SZFE dolgozói folytatják a sztrájkot

kultúra
2020 október 01., 15:51

Kiadta első közleményét a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése, és rögtön egy igen erős csúsztatással mutatkozott be a nyilvánosságnak.

A Vidnyánszky Attila által felkért Novák Emil általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár jegyzi a közleményt, amely „az SZFE új vezetése és fenntartó Kuratóriuma” álláspontját is közli. Ami röviden úgy hangzik, hogy megemelik a dolgozók fizetését, ha nem sztrájkolnak tovább.

„Az SZFE sztrájkbizottsága 2020. szeptember 29-én két követelést támasztott a munkáltatóval szemben, miszerint a Munkáltató biztosítson 10%-os bérfejlesztést, illetve garantálja az állami fenntartás idején irányadó munkarend fenntartását. Az SZFE mai napon hivatalba lépett vezetése – az Egyetem fenntartójának támogatásával – a sztrájkbizottság követeléseit meghaladó, átlagos 15%-os bérfejlesztést tart indokoltnak 2021. január 1-től. A munkarend változatlanságára vonatkozó követelést az SZFE vezetése elfogadja” - így az SZFE új vezetése, amely a fenti követeléseket illetően a sztrájkbizottsággal

„a tárgyalást lezártnak tekinti, és megkéri az sztrájkban résztvevőket, hogy folytassák a munkát.”

De ha a sztrájkbizottság a sztrájk folytatása mellett dönt, az ajánlat semmis.

Novák Emil
photo_camera Novák Emil Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Aki elolvassa ezeket a sorokat, el nem tudja képzelni, miért ne folytatnák a munkát az SZFE oktatói. Minden kérésüket teljesítik, megemelik a fizetésüket, mit akarhatnának még? Ráadásul, ha tovább renitenskednek, akkor a kancellár korábbi fenyegetése értelmében egyáltalán nem kapnak fizetést, a múlt havi munkáért sem.

A sztrájkbizottság azonban nem fogadja el az ajánlatot, alighanem azért, mert már a közlemény alapállítása is hamis.

Nem csak ez a két követelésük van ugyanis: a sztrájkbizottság tagja, Csató Kata mesteroktató a 444-nek elmondta, hogy eredetileg 6 követelést fogalmaztak meg, ezt bővítették még kettővel szeptember 29-én. (Ezeket a cikk végén felsoroljuk.) Ezt figyelembe véve nem meglepő, hogy nem hagyják abba a sztrájkot: „Az egyeztetéseket folytatjuk” - mondta hozzá Csató.

A 444 úgy tudja, hogy a 45 kinevezett tanárból 34 sztrájkolt ma, hozzájuk csatlakoztak más dolgozók és óraadók, így összesen 77-en voltak. A sztrájkbizottság korábban azt kérte, hogy aki szeretne csatlakozni hozzájuk, az rakja ki az ablakba vagy tekerje magára a jelképüket, a piros-fehér szalagot, és posztolja #freeSZFE hashtaggel.

Az SZFE leköszönő vezetése őrt áll az egyetem Vas utcai épülete előtt 2020. szeptember 30-án.
photo_camera Az SZFE lemondott vezetőit tegnap este búcsúztatták a hallgatók Fotó: Szász Zsófia/444

A dolgozók sztrájkjával párhuzamosan folytatódik a hallgatók egyetemfoglalása: ma a Szentkirályi utcai épületet is lezárták, és továbbra sem tekintik legitimnek sem a kuratóriumot, sem a kinevezettjeit. A kormány szintén ma jelentette be, hogy megduplázza az SZFE költségvetését, és külön forrást biztosít egy ideiglenes campus bérlésére.

A sztrájkbizottság követelései:

  1. A fenntartó állítsa vissza az SZFE Szenátusának 2020. augusztus 1-jén fennálló jogköreit – különös tekintettel a munkáltató munkaszervezetének kialakítására és az Mt. 20. § (1) bek. szerinti munkáltatói jogkör gyakorlás rendjének meghatározására – valamint garantálja jogköreinek sérthetetlenségét határozatlan időre.
  2. A fenntartó garantálja, hogy az oktatásban és a művészi alkotómunkában szereplő kérdéseket, továbbá az oktatásban és művészi alkotómunkában alkalmazott módszereket az SZFE Szenátusa (illetve az SZFE annak adott szakmai egysége, illetve az oktató) határozhassa meg.
  3. A fenntartó garantálja, hogy belső szervezeti és működési rendjét az SZFE Szenátusa saját maga alakíthassa ki (pl. oktatási vagy alkotó egységek létrehozása – átalakítása, megszüntetése – és SZMSZ megalkotása).
  4. A fenntartó garantálja, hogy az intézetvezetőket, osztályvezetőket az SZFE Szenátusa saját maga választhassa meg, illetve a rektor kinevezését megelőzően a pályázati kiírást meghatározhassa, valamint a beérkezett pályázatokat megismerhesse és jelöltet állíthasson, mindezt átlátható és demokratikus eljárásban, pályázatban előre meghatározott szempontok alapján.
  5. A fenntartó garantálja, hogy a 2021-es költségvetési évre legalább olyan mértékű pénzbeli forrásokat biztosít az SZFE számára, mint amelyek a 2020-as költségvetési évben rendelkezésre álltak.
  6. A fenntartó garantálja, hogy az SZFE Szenátusa önállóan állíthassa össze és nyújthassa be a fenntartónak az SZFE éves költségvetési tervét.
  7. Tekintettel arra, hogy az SZFE dolgozóinak foglalkoztatási státusza 2020. szeptember 1-jével megváltozott (a dolgozók közalkalmazotti státusza megszűnt), a munkáltató a státusz megváltoztatásának időpontjától kezdődően biztosítson 10%-os bérfejlesztést a munkavállalók számára.
  8. Tekintettel arra, hogy az SZFE állami fenntartású felsőoktatási intézményből nem állami fenntartású intézménnyé vált, az új fenntartó a szervezeti és működési szabályzatban garantálja, hogy az állami fenntartás idején hatályos munkarend a munkavállalók számára továbbiakban is megmaradjon.