Az épületbe még nem, a levelezésbe már be tudott lépni az SZFE gépesített lövészkancellárja

POLITIKA
2020 október 02., 11:19

Külső helyszínen kezdte meg a munkát az Színház- és Filmművészeti Egyetem Vidnyánszkyék által kinevezett új kancellárja, Szarka Gábor ezredes. A hallgatók egy hónapja tartják blokád alatt az egyetem Vas utcai épületét, szerda éjjel pedig a filmes képzéseknek otthont adó Szentkirályi utcai épületet is elfoglalták. Azért döntöttek így, mert kedden Vidnyánszky mindenféle indoklás nélkül menesztette az SZFE korábbi kancellárját, Vonderviszt Lajost, szerdán pedig kinevezte rektorhelyettesnek Novák Emil filmrendezőt Zalán János színészt. A hallgatók minderről csak a sajtóból értesültek.

Szarka Gábor szerint "[a] helyzet nem egyszerű", de külső helyszínen már megtartotta az első eligazítást a közvetlen beosztottjainak, és az egyetem levelezési rendszerébe is be tudott lépni, mondta a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Azt, hogy a hallgatók elbarikádozták a bejáratot, ott semmilyen olyan lépés nem fog történni, ami bármilyen módon erőszakkal próbálja ezt a helyzetet megoldani

- mondta Szarka, inkább külső helyszínről dolgoznak és onnan igyekeznek "biztosítani a rendet és a belső munkát". Szarka kedden már megpróbált bejutni az egyetemre, de ezt a hallgatók megakadályozták, szerdán pedig találkozóra hívta az egyetem középvezetőit, ahol azzal fenyegetett, hogy nem utalja el a fizetéseket, ha nem mehet be az egyetemre.

Erről a rádióinterjúban azt mondta, hogy

most azt várják tőlem, hogy kocsi hátulján meg különböző kávézókba meg ilyen mindenféle egyéb irodákba hozassam ki a papírokat,

amit ő nem fog megtenni, mert nem tudja biztosítani, hogy ezek a kiadmányozások és aláírások megfelelően ellenőrizve legyenek.

Azt mondta, hogy a sztrájkbizottság 8 követeléséből 6 a fenntartóval szemben fogalmazódott meg, így ő csak azzal a kettővel tud foglalkozni, ami munkavállalói probléma. A követelésben szereplő 10% bérfejlesztési igénynél magasabb, 15%-os emelést ígértek, amit a sztrájkbizottság nem fogadott el. Erre Szarka úgy reagált, hogy

azt, hogy mi a konkrét tényleges céljuk, azt sajnos ezek után nehezen tudom megfogalmazni.

A tényleges célt csütörtökön sajtótájékoztatón mondták el a hallgatók és a sztrájkbizottság tagjai az elfoglalt Szentkirályi utcai épület előtt.

Követeléseinkből továbbra sem engedünk, amíg a minisztérium azokat nem teljesíti, az épületek blokádját fenntartjuk

- közölték az eseményen. Nem tekintik legitimnek a kuratóriumot és annak kinevezettjeit, a fenntartó minisztériummal akarnak tárgyalni.

Szarka ennek ellenére szeretne bemenni az intézménybe, hogy találkozhasson a munkavállalókkal, és nehezményezi, hogy csak a sztájkbizottsággal tud kommunikálni, ugyanis szerinte

van azért egy masszív - akár azt is mondhatnám, hogy - többség, aki nyugalmat békét szeretne.

Az új kancellár azt gondolja, hogy előbb utóbb a "mérsékelt és kompromisszumkész" tanároknak, munkavállalóknak hallgatni kellene a hangjukat, hogy "az aggresszivitást és a blokádot félretéve" legyen kivel tárgyalni.