Tovább nő az amazonasi tüzek száma, Bolsonaro tagad és hárítja a felelősséget

környezetvédelem
2020 október 02., 06:32

A Brazíliában, Paraguayban és Bolíviában elterülő Pantanalban megháromszorozódott a tűzesetek száma, 6055-ről 18 260-ra nőtt január és szeptember között, ami 201 százalékos növekedést jelent, derült ki a brazil állami Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) adataiból.

Az ENSZ által a világörökség részének nyilvánított Pantanalban - amelynek nagysága megfelel Belgium, Svájc, Portugália és Hollandia együttes területének - még soha nem tombolt ekkora tűz az említett időszakban az adatok elemzésének 1998-as kezdete óta.

photo_camera Önkéntes oltja a tüzet 2020. szeptember 13-án Pantanalban. Fotó: MAURO PIMENTEL/AFP

Amazóniában 13,9 százalékkal nőtt a tűzesetek száma 2020 első kilenc hónapjában, összesen 76 030-at jegyeztek fel. Az ökológusok szerint ez részben a növekvő erdőirtásnak köszönhető. Csak szeptemberben az amazonasi tüzek száma mintegy 60 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, miközben a Pantanalban 180 százalékkal, ami történelmi rekordnak számít.

photo_camera Illegálisan gyűjtött tűz miatt lángol az amazonasi esőerdő 2020. augusztus 15-én. Fotó: CARL DE SOUZA/AFP

A brazil kormány korábbi döntésének értelmében július 16-tól tilos volt tüzet gyújtani a vetési szezon előkészítése miatt. A Greenpeace szerint "kudarcot vallott a jogi eszköz" a természeti katasztrófa megállítására, és a helyzet súlyossága mindenekelőtt Bolsonaro kormányának környezetvédelmi politikáját "tükrözi".

A brazil elnök szerint országa "a legdurvább dezinformációs kampány célpontja" az erdőtüzek sújtotta Amazonasszal és a Pantanal mocsárvidékkel kapcsolatban, az erdőirtásért pedig korábbi állításaival egybehangzóan a civil szervezeteket és a bennszülötteket okolja. (via MTI)