Az Amazonas jelentős részén hamarosan szavanna lehet esőerdő helyett

klímaváltozás
2020 október 05., 16:54

A Guardian által ismertetett új kutatás szerint az Amazonas esőerdejeinek 40 százaléka hamarosan szavannává alakulhat. A Nature Communications című természettudományos folyóiratban megjelent elemzés szerint egy ilyen váltás évtizedek alatt mehet teljesen végbe, de nagyon hamar eljuthatunk addig a pontig, ahonnan a folyamatok már visszafordíthatatlanok lesznek. Ennek pedig messzire ható következményei lehetnek, hiszen az esőerdőkben sokkal többféle faj él, ráadásul nagyobb szerepe is van e erdőknek a széndioxid elnyelésében.

photo_camera Fotó: CARL DE SOUZA/AFP

A kutatás szerint a klímaváltozás következtében az Amazonas egyes részeit sokkal kevesebb eső éri, mint korábban: az esőerdő területének 40 százalékán már csak annyi csapadék esik egy évben, ami mellett szavannák szokták létezni. A Stockholm Resilience Centre által végzett kutatást vezető Arie Staal arról beszélt a lapnak, hogy bár az esőerdők a megfelelő klimatikus viszonyok között képesek a saját igényeiknek megfelelő csapadékot előállítani, de ha a körülmények rosszra fordulnak, akkor ezeket az erdőket is érinti a kiszáradás.

Ugyanakkor a klímaváltozás, illetve az Amazonas-medencében pusztító gigantikus erdőtüzek következtében egyre kevesebb a fa, ez pedig az esőzések csökkenéséhez is vezet. Kutatásukban a légköri nedvesség újrahasznosítását modellezték, és azt találták, hogy ha egyszer eljön az a pont, amikor elkezdődik a szavannásodás, akkor onnan már nem nagyon van visszaút. Mint a tanulmány társszerzője, Ingo Fetzer fogalmazott, az esőerdők rendkívül érzékenyek a globális változásokra, és gyorsan el tudják veszíteni az alkalmazkodóképességüket.