Több mint négyszáz fehérorosz tüntetőt vettek őrizetbe vasárnap

külföld
2020 október 12., 02:26

Több mint négyszáz embert vettek őrizetbe a rendfenntartó erők vasárnap a fehérorosz fővárosban, Minszkben, valamint az ország más településein tartott tiltakozó megmozdulásokon - számolt be a Vjaszna emberi jogi szervezet.

Egyelőre 425 ember nevét közölték, és a tájékoztatás szerint a lista egyre bővül. Az eseményekről tudósító újságírókat is őrizetbe vettek a hatóságok, országosan 43-at, közülük 25-öt a fővárosban.

photo_camera Azonosító nélküli rendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt vasárnap. Fotó: Viktor Tolochko/Sputnik via AFP

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tartanak a tiltakozások, mivel annak eredményét gyakorlatilag senki se fogadja el. A demonstrációk kezdete óta a nem hivatalos adatok szerint a karhatalom már 14 ezer embert tartóztatott le. Sok ellenzéki jelenleg is börtönben van, mások külföldre menekültek, megint másokat a belarusz hatóságok szorítottak az országhatáron túlra.

photo_camera Tüntetés Minkszben. Fotó: STRINGER/AFP

A vasárnapi tüntetéseket az után rendezték, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szombaton bebörtönzött ellenzékiekkel, köztük a Koordinációs Tanács tagjaival találkozott. Lukasenka négy és fél órán át tartózkodott a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) vizsgálati fogdájában. Többek között találkozott Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölttel, akit még a választási kampány kezdetén börtönöztek be.

A megbeszélések témájáról semmit sem tudni. Lukasenka stábja szerint azért, mert a felek titoktartást fogadtak, amit a gyakorlatban elég könnyű betartatni az ellenzékiekkel, mert ők börtönben vannak.

(via MTI)