Bezárnak a katalán kocsmák és éttermek

A katalán kormány elrendelte, hogy az összes kocsmának és étteremnek be kell zárnia a régióban, hogy lassítsák a koronavírus terjedését.

A katalán egészségügyi osztály szerint ugyanis az elmúlt 15 nap összesítése azt mutatja, hogy 290 fertőzött jut 100 ezer lakosra levetítve.

A kormány azért pont a kocsmák és éttermek bezárása mellett döntött, mert ezek adtak helyet azoknak az eseményeknek, ahol a legjobban terjedhetett a vírus. Az intézkedés legalább 15 napig érvényben lesz.

A spanyol kormány október 9-én szükségállapotot rendelt el 9 városban a madridi tartományban. A szükségállapot értelmében az érintett városokat nem lehet elhagyni, kivéve ha valaki munkába vagy iskolába megy. A szállodák és az éttermek maximum félházzal mehetnek, és be kell zárjanak 11-kor, a sima üzletek legkésőbb 10-kor, a családi és egyéb társas események létszámát pedig maximum hat főben korlátolták. A templomok sem zártak be, de a misék csak harmadházzal mehetnek.  (Elpais)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó