Bagdy Emőke: Minden olyan cselekedettől, amely könyvek megsemmisítéséhez, más emberek kirekesztéséhez vezet, elhatárolódom

pszichológia
2020 október 16., 18:33

Facebook-posztban zárta le az elmúlt napok és hetek turbulenciáit a „Meseroszág mindenkié” c. mesekönyv miatt kerekedett ügy után Bagdy Emőke szakpszichológus.

Ez volt az a mesekönyv, amelyet a Mi Hazánk pártját képviselő Duró Dóra ledarált, mert úgy találta, hogy az ártalmas a gyerekek fejlődésére, majd mások mellett Fluor Tomi, de még a miniszterelnök is fontosnak tartotta, hogy állást foglaljon róla. A csepeli óvodákban egyenesen betiltották a könyvet.

A pszichológus szakmában Bagdy Emőke egy kérdésre válaszolva azt nyilatkozta, hogy a gyermekek szexuális érzékenyítése kis korban nem javallott. Több mint 1000 pszichológus ugyanakkor ennek az ellenkezőjét állította, és Bagdyt név szerint is említve kiálltak a könyv mellett, szakmaiatlannak nevezve kollégájuk kritikáját.

Bagdy ezt a hét elején a Magyar Nemzetben visszautasította, többek közt arra hivatkozva, hogy epigenetikai-fejlődéslélektani bizonyítékok szerint a 3-6 éves kor a saját nemmel való azonosulás szenzitív időszaka.

Bagdy ezután pénteken Facebook-oldalán posztolt újra, és maga részéről lezárta az ügyet, a könyvdarálástól elhatárolódott, de véleményét fenntartotta. Azt írta, a témában többet nem nyilatkozik, és állításai csak teljes egészében közölhetőek:

link Forrás

Az elmúlt időszak, személyemmel kapcsolatos sajtóvisszhangjaira reagálva az alábbi közleményt adom ki.

  • 1. A szóban forgó mesekönyvről az újságírói kérdésre reagálva válaszoltam csupán, mivel a könyvet nem ismertem korábbról.
  • 2. Válaszomban szakmai megközelítéssel éltem, amelyet jelenleg is fenntartok, egy adott kor alatt a gyermekek szexuális érzékenyítése nem javallott.
  • 3. Minden olyan cselekedettől, amely könyvek megsemmisítéséhez, más emberek kirekesztéséhez vezet, elhatárolódom.
  • 4. Egész munkásságomat arra tettem fel, hogy segítsem az egyén és a társadalom minél harmonikusabb együttműködését, az arra rászorulók beilleszkedésének elősegítésével, a lehető legtámogatóbb közeg létrehozásával.
  • 5. A többségtől való különbözősége alapján bárki megbélyegzése számomra teljességgel elfogadhatatlan.
  • Fenti álláspontom csak változtatások nélkül, teljes egészében közölhető.Továbbiakban, ebben a témában nyilatkozni nem kívánok, csakis szakmai fórumokon, kollégákkal történő munkában leszek nyitott érdemi megbeszélésre. Megértésüket köszönöm!prof. dr. Bagdy Emőke