Biden totalitárius rendszerek közt emlegette Magyarországot

külföld
2020 október 16., 15:10
Joe Biden demokrata elnökjelölt 2020. június 2-án a Philadelphia City Hallban
photo_camera Joe Biden demokrata elnökjelölt 2020. június 2-án a Philadelphia City Hallban Fotó: JIM WATSON/AFP

Magyarország is szóba került a legutóbbi, második amerikai elnökjelölti vitán, ami ezúttal rendhagyó módon zajlott.

A járványhelyzetre (és az elnök korábbi fertőzöttségére) való tekintettel Donald Trump republikánus elnök illetve Joe Biden demokrata kandidáns egymással párhuzamosan, de külön stúdiókban - az ABC-n illetve az NBC-n - álltak a nagy nyilvánosság elé, miután az elnök nem volt hajlandó virtuálisan vitázni kihívójával.

Az ABC egyik nézője kérdezte Bident Trumpt külpolitikájáról, ami a demokrata jelölt szerint leginkább kaotikusnak mondható. Ebben a blokkban hangzott el az alábbi megjegyzés:

„Most egy olyan helyzetben találjuk magunkat, amelyben az elnökünk hatszor beszélt Vlagyimir Putyinnal, de egyetlen rossz szava nem volt hozzá. A NATO-t a szétesés veszélye fenyegeti, mert a tagjai nem biztosak benne, hogy számíthatnak ránk. És látjuk mi minden történt Belarusztól kezdve, Lengyelországon át Magyarországig, hogy az önkényuralmi rendszerek tündökölnek újra a világban, a mi elnökünk pedig keblére öleli ezeket a gazembereket. Alegjobb barátok lettek Észak-Korea vezetőjével, akivel szerelmes leveleket váltanak.”

link Forrás

Hogy ki kivel van a novemberi elnökválasztáson, eddig sem volt titok: a magyar miniszterelnök arra készül, hogy Trump elnök megőrzi hatalmát, és erről néhány hete nyilatkozott is a Reutersnek.

Ez nem csoda, hiszen Orbánnak az elmúlt két évben sikerült már közelebbi kapcsolatot kiépítenie a republikánus kormányzattal, olyannyira, hogy nem is olyan rég Trump és a leköszönő David Cornstein budapesti nagykövet spontán felhívták a magyar miniszterelnököt, főzőcskézés közben.

A versenyfutásban egyébként a pollok szerint Biden vezet, aki jobban áll a számok szerint most mint bármelyik kihívó az elmúlt 84 évben.