A légszennyezés évente 677 ezer forintba kerül minden egyes budapestinek

Budapest
2020 október 21., 13:47

A légszennyezés miatt bekövetkezett betegségek kezelésével és az elhalálozással járó kiadások az európaiaknak évente átlagosan 1250 euróba (kb. 455 ezer forint) kerülnek fejenként, a budapestiek számára a légszennyezettség miatti kiadás évente kb. 677 ezer forint – derült ki a brüsszeli központú Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) friss jelentéséből.

A jelentés a légszennyezéshez köthető egészségügyi ellátással, a bekövetkező betegségek miatt kiesett munkanapokkal és a halálesetekkel járó költségeket összegezte 30 európai ország 432 városa, köztük Budapest, Debrecen, Győr és Pécs esetében 2018-ban.

Az elemzés szerint a légúti megbetegedések miatti kiadások Bukarestben, Milánóban, Padovában, Varsóban és Pozsonyban voltak fejenként a legnagyobbak. Ezekben a városokban az egy főre jutó kiadások közelítenek a 3000 euróhoz (több mint 1 millió forint). A legkisebb mértékű légyszennyezés miatt a legalacsonyabb, kb. 380 eurós (kb. 138 ezer forint) kiadással a Spanyolországhoz tartozó Tenerife szigetén élőknek kell számolniuk.

Budapest esetében az összkiadások kb. 3300 millió euróra (kb. 1200 milliárd forint) rúgnak, az egy főre jutó kiadás évente kb. 677 ezer forint. Debrecenben ez az összeg kb. 300 ezer, Győrben 431 ezer, Pécsen pedig 330 ezer forint.

Szmog Budapesten 2015 őszén
photo_camera Szmog Budapesten 2015 őszén Fotó: Botos Tamás

A jelentés kiemelte, hogy a városi légszennyezésért és az amiatt bekövetkező elhalálozásokért legkiemelkedőbb mértékben az épületek fűtése, az ipari vagy a mezőgazdasági tevékenység mellett (különösen a kelet-közép-európai régióban) a közlekedés a felelős.

A becslések szerint a városi autóhasználat 1 százalékos növekedése akár 0,5 százalékkal növelheti a költségeket. A tanulmány szerint a városi közlekedési szokások és a várospolitika kismértékű változásai is jelentősen befolyásolhatják a kiadásokat. A jelentésben ezért a fosszilisüzemanyag-alapú közlekedés csökkentésére, a fenntarthatóbb és nulla kibocsátású alternatív közlekedési eszközök használatának támogatására szólítanak fel. (MTI)