A Máltai Szeretetszolgálat ingyen kap üzletrészt az államtól a Velencei-tónál

társadalom
2020 október 28., 13:29

Az állam ingyenesen átadja a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft.-ben meglevő üzletrészét a Máltai Szeretetszolgálatnak. Egy kedden megjelent kormányhatározat szerint azért, mert a kormány elkötelezett abban, hogy „megteremtse a fogyatékossággal élő emberek számára az önálló és méltóságteljes élet feltételeit, biztosítsa a szolgáltatások elérhetőségét, valamint hogy minél szélesebb körben lehetővé tegye a sportolási lehetőségekhez való hozzáférést”.

Jégvitorlások a befagyott Velencei-tó jegén 2017. január 7-én.
photo_camera Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

A cég 2015-ben hozott létre Agárdon egy korai fejlesztő és rehabilitációs központot, ahol például kerekesszékesek is tudnak a vízen sportolni. Honlapjuk szerint előtte nem foglalkoztak fogyatékossággal élő emberekkel. 2011 óta működtetik a Velencei-tavi Vízi Sportiskolát, ahol kajak-kenu, evezés és vitorlázás utánpótlásképzés zajlik.

A cég tulajdonában vannak azok a sukorói és velencei ingatlanok is, ahol létrehozzák majd az eredetileg az Óbudai-sziget déli részéhez tervezett Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiát. A keddi kormányhatározat szerint az ingatlanok „üzemeltetéséhez kapcsolódó eszközök átadásáról” és az ott dolgozó emberek továbbfoglalkoztatásáról külön megállapodást kötnek majd.

A határozat szerint a kormány támogatja, hogy a Máltai Szeretetszolgálat fenntartásában Hajóépítési és Szakképzési Tudásközpont, valamint Teszt- és Versenyközpontot hozzanak létre.

A Máltai Szeretetszolgálat 15 évig köteles az átvállalt állami feladatokra használni az üzletrészt.

Tavasszal a kormány tíz ingatlant adott át ingyen a szociális szervezetnek, melynek alelnöke, Vecsei Miklós miniszterelnöki biztosként is foglalkozik hátrányos helyzetű térségekkel.