Dakkában megint több 10 ezren tüntettek Franciaország ellen

külföld
2020 november 02., 15:42

Megint legalább 50 ezer fős tömeg tüntetett Banglades fővárosában Franciaország ellen a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt.

A dakkai demonstrálók azzal vádolták meg Franciaországot, hogy támogatja az iszlám vallás legfőbb prófétáját ábrázoló gúnyrajzokat, és a francia termékek bojkottjára szólítottak fel. A szervezők szerint több mint 100 ezren vonultak ki az utcákra. A skandáló tüntetők egy Emmanuel Macron francia államfőt ábrázoló képet is elégettek. A francia nagykövetség őrizetét megerősítették, a rendőrök nem engedték a tiltakozókat az épület közelébe.

A Hefazat-e-Iszlam nevű, bangladesi iszlamista csoport ultimátumban szólította fel a dakkai vezetést, hogy 24 órán belül szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Franciaországgal. Dzsunajed Babunagari, a szélsőséges szervezet vezetője közelebbről meg nem határozott lépéseket helyezett kilátásba, ha követeléseiket nem teljesítik. Az ultraiszlamista szervezet aktivistáit a rendőrség a francia nagykövetség felé menet feltartóztatta.

A bangladesi kormány egyik első állásfoglalásában „aprólékosabb globális párbeszédet szorgalmazott a békés vallásgyakorlásról, és sürgette a feleket, a véleménynyilvánítás szabadságával felelősségteljesen éljenek”. Franciaország Banglades ruházati iparának 4. legnagyobb felvevőpiaca.

photo_camera Fotó: Munir Uz Zaman/AFP

Emmanuel Macron az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak adott interjújában a hét végén azt mondta: megérti, hogy a muszlimokat sokkolják a Mohamed-karikatúrák, de szerinte ez nem igazolhatja az erőszakot, és neki az is feladata, hogy megvédje a szólásszabadságot Franciaországban.

A mostani már a harmadik tömegtüntetés Franciaország ellen a többségében muszlimok lakta, 160 millió fős országban. A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy Emmanuel Macron védelmébe vette a Mohamed-karikatúrák közlésének jogát, miután október közepén egy iszlamista támadó Párizs közelében lefejezett egy középiskolai tanárt, aki az óráján a diákjainak megmutatta a rajzokat.

A Mohamed-karikatúrák miatt Indonéziában is több százan tüntettek a francia nagykövetségnél. A jakartai tiltakozók a „muszlimok ellenségének” nevezték Macront. Joko Widodo indonéziai elnök a hét végén elítélte az iszlamisták által elkövetett támadásokat, köztük a francia tanár lefejezését, de bírálta azt is, hogy a francia hatóságok védik a karikatúrák közlésének jogát. Szerinte a szólásszabadságot nem lenne szabad felhasználni vallások befeketítésére, és „nagy hiba” összekapcsolni a vallást a terrorizmussal. (MTI)