Orbán azt jósolja decemberre, ami a legrosszabb forgatókönyvnek tűnt a kórházakban

járvány
2020 november 06., 06:48

Órákon belül döntés születhet a halasztható műtétek átütemezéséről, mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban. „Ez szakmai döntés, mindig megmondják nekünk a járványügyi szakemberek, hogy mikor miket érdemes átütemezni.”

A Magyar Orvosi Kamara szeptember végén kérte először, hogy hozzák meg ezt a döntést annak érdekében, hogy legyen elég orvos és ápoló a koronavírusos fertőzöttek ellátására.

Orbán elég aggasztó számokat osztott meg a kórházak várható leterheltségéről:

  • november 21-én 2240 intenzív ágyra lesz szükség,
  • december 10-én pedig 4480-ra.

Szerinte utóbbi azt jelenti, hogy 30-32 ezer ember fekszik majd kórházban. „Itt a teljesítőképességünk határa.” Ez alapján bekövetkezik az, amit Orbán szeptemberben a legpesszimistább jóslatnak nevezett.

Néhány napja a Magyar Orvosi Kamara Borsod megyei elnöke azt mondta nekünk, a 32 ezer kórházi beteg az armageddonnal egyenlő.Orbán azt mondta, „ha túlmegy a fertőzés ezen a határon”, akkor is lesznek orvosi ellátásra kijelölt helyek, akár kórházakon kívül is. A pénteki számokat még nem ismerjük, de csütörtöki adatok szerint több mint ötezren vannak kórházban, és több mint 300-an lélegeztetőgépen.

link Forrás

Orbán azt mondta, 700 település van Magyarországon, ahol nincs fertőzött. 98 óvodát és hét iskolát zártak be teljesen. 23 iskolában van távoktatás, 78-ban pedig vegyes oktatás. „Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat, amíg lehet.”

Szerinte nem egyszerű a döntés, mert az iskolában rendezett kontroll alatt vannak a középiskolások, ha viszont nincsenek órán, az nem jelenti azt, hogy otthon is maradnak. „A biológia működik, ebben az életkorban az ember megy.”

Azt mondta, nem szeretné „ijesztgetni a magyarokat”, bár vannak, akik ezt javasolják. A helyzet komoly, de „képesek vagyunk kezelni a helyzetet”. Úgy látja, a többség betartja a maszkviselési szabályokat, és a boltok, szórakozóhelyek, éttermek működtetői is megértették, hogy ha nem tartják be a szabályokat, bezáratják őket. „És nem fogunk habozni.”

A rendkívüli jogrendről azt mondta, a parlament számára szent, amit harminc év alatt megtanult tisztelni, de muszáj ezt bevezetni a gyors intézkedések érdekében. „A libernyák világban majd megint mondják, hogy diktatúra, bezártuk a parlamentet, ez nem igaz.”

Szerinte nem azért szabtak 90 napos határt, mert tavasszal ezt kérte az ellenzék, hanem azért, mert akkor nem lehetett tudni, mikor lesz vége a járványnak. „Most azonban látjuk. A nagy esküt még nem teszem le, de az alagút végét látjuk. Egyre megbízhatóbb híreink vannak a vakcinákról.”

„90 nap múlva más lesz a helyzet, mert valamilyen vakcina valamilyen mennyiségben rendelkezésre áll.”Vagyis Orbán szerint szerencsés esetben 90 nap is elég lesz. Ha nem, majd hosszabbítanak.

Eladósorban levő lányok

Az állami rádió riportere megkérdezte, mit szól hozzá, hogy az Európai Parlamentnek sikerült egy kicsit visszakeményítenie az uniós jogállamisági feltételeken, amihez a támogatások kiosztását kötnék.

Orbán szerint most elsősorban a járvánnyal kell foglalkozni, de Magyarországnak megvan a következő két évre szükséges forrásai. Ezért „a felesleges politikai viták okozta időveszteség” a déli államokat érinti, nekik kellene odaadni a pénzt. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha emiatt mégis a lengyel és a magyar kormányt fogják hibáztatni, azt mondta,

„az eladósorban levő lányokat ez izgathatja, de én már túl vagyok rajta, hogy hol, ki, mit mond, meg a Soros György tenyeréből etetett újságírók meg politikusok mit mondanak. Teszem a dolgomat, azt kész, akármit is mondanak.”Szóba került a bécsi terrortámadás, amire azt mondta, ez már itt van a szomszédban, és miközben az ingyenes parkolásról és a tömegközlekedés sűrítéséről döntöttek, a TEK-et is kiküldték az osztrák határra.

Az amerikai elnökválasztásról azt a kérdést kapta:

„Nem furcsa,hogy a szabadság földjén ezerszám szavaznak halott emberek nevében?”Orbán szerint ha itt ilyesmi történne, leszakadna az ég, de nem szabad minősíteni őket. Trump mellett áll, de „a nép joga, hogy eldöntse, ki kormányozza Amerikát”.