Karácsony: Szomorú, hogy az NNK-t is belerángatták a főváros elleni lejárató kampányba

Budapest
2020 november 08., 14:56

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és Karácsony Gergely az antigéntesztekkel kapcsolatban vitáznak egymással. (Ezeket használják a mentősök is, illetve ezzel tesztelik a szlovákokat is.)

Az NNK közleménye

„A Fővárosi Önkormányzat antigéntesztek beszerzését jelentette be, és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kijelentette, hogy az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek. Ez azonban óriási tévedés és szakmailag teljesen megalapozatlan. Az antigén tesztek ugyanis nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, és nem használhatóak tömeges, közösségi szűrésre sem, mivel azok szervezetében, akik tünetmentesek vagy még csak enyhe tüneteket produkálnak, csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így az ő esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel fals negatív eredményt mutat majd. Tehát az adott személy megnyugszik, hogy nem kapta el a vírust, közben pedig megfertőzi a környezetét. Az antigén teszt használata a középsúlyos és súlyos tüneteket mutató pácienseknél javasolt, mivel a megbetegedés mértéke összefügg azzal, hogy mennyi vírus van a légúti váladékban. Az antigén teszteknél nagyobb mennyiségű vírus és azon belül az antigén (vírusfehérje) jelenléte szükséges ahhoz, hogy ki lehessen mutatni a fertőzést. A két teszt nem összehasonlítható egymással, ezért is készült külön eljárásrend az egészségügyi szolgáltatók részére.”

Karácsony Gergely főpolgármester erre a Facebookon így reagált

„Végtelenül szomorú, hogy a jelek szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központot is belerángatták a Fővárosi Önkormányzat ellen minden csatornán zajló lejárató kampányba. Rágalmakra mi mindig tényekkel válaszolunk, úgyhogy lássuk a tényeket.

  1. A koronavírus-tesztelés állami feladat, de sajnos az állam botrányosan kevés tesztet végez. A Fővárosi Önkormányzat már eddig is több mint 50 ezer úgynevezett PCR tesztet végzett az állam helyett.
  2. Közismert, hogy az antigén-alapú tesztek kb. 96 százalékos megbízhatóságúak a PCR-tesztekhez képest. Viszont a töredékébe kerülnek és 15 perc alatt megmutatják az eredményt. Éppen ezért használja ezeket például a Magyar Mentőszolgálat is, Szlovákiában pedig az egész lakosságot ezekkel szűrték.
  3. A Fővárosi Önkormányzat tovább bővíti a PCR-tesztkapacitását, a saját intézményeink kötelező és rendszeres szűrését továbbra is ezekkel végezzük. De a jövőben antigén teszteket is beszerzünk, hogy segítsük a kiemelten veszélyeztetett munkavállalók, például a pedagógusok önkéntes és gyors tesztelését.

A kormány helyett tesszük mindezt. Sajnáljuk, hogy a kormány helyett elvégzett munkánkra kioktatás és félrevezetés a válasz.”

Mire jó az antigénteszt, amit bevetnének Magyarországon a koronavírus ellen? című cikkünkben írtunk arról, hogy a gyorsabb, olcsóbb, egyszerűbb tesztekkel könnyebb megtalálni azokat, akik a legerősebben terjesztik a koronavírust, de azért nem mindenre alkalmasak.