Az örmények felgyújtották a házaikat, mielőtt átadták a falujukat Azerbajdzsánnak

Hat hétnyi harc után a héten teljes azeri győzelemmel zárult a háború Hegyi-Karabahban, Moszkva pedig békecsinálóként és a régió igazi uraként ünnepelheti magát.

A Hegyi-Karabahhal határos, az azerbajdzsáni Kəlbəcəri járásban lévő kis hegyi falu, Charektar etnikai örmény lakosai úgy hagyják el a falujukat, hogy felégetik a házaikat, mielőtt átadnák az azeri csapatoknak – írja a Reuters, aminek a tudósítója kb. hat házat, a falu közel felét látta lángolni.

Az örmények mindent vittek, amit tudtak, a közelben teherautók jártak háztartási eszközökkel megpakolva. Több örmény messzebbről érkezett, hogy még egyszer utoljára láthassák a falut.

A területet a nemzetközi jog értelmében Azerbajdzsán részeként ismerik el, de az 1990-es évek Hegyi-Karabahért folyó háborúja óta etnikai örmények ellenőrizték. De csak mostanáig, ugyanis az azeriek mától visszavették a terület irányítását.

A falubeliek, akiktől megkérdezték, miért nem maradnak ott, azt mondták, attól félnek, az azeriek megölnék őket. „Láttál már örményeket és azerieket együtt élni? Az összes síremléket itt hagyjuk. A rémálom nem a megfelelő szó erre” – mondta a 35 éves Arsen, aki a feleségével és a négy gyerekével Örményországban próbál lakást szerezni.

Javítás: a cikk korábbi verziójában szerepelt egy Twitter-videó, amin a megosztó szerint örmények összekapaszkodva búcsúztattak egy régi, keresztény templomot, de olvasónk jelezte, hogy a felvétel minden jel szerint nem most készült. A tévedésért elnézést kérek. (Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó