Az örmények felgyújtották a házaikat, mielőtt átadták a falujukat Azerbajdzsánnak

háború
2020 november 15., 10:52

Hat hétnyi harc után a héten teljes azeri győzelemmel zárult a háború Hegyi-Karabahban, Moszkva pedig békecsinálóként és a régió igazi uraként ünnepelheti magát.

A Hegyi-Karabahhal határos, az azerbajdzsáni Kəlbəcəri járásban lévő kis hegyi falu, Charektar etnikai örmény lakosai úgy hagyják el a falujukat, hogy felégetik a házaikat, mielőtt átadnák az azeri csapatoknak – írja a Reuters, aminek a tudósítója kb. hat házat, a falu közel felét látta lángolni.

Az örmények mindent vittek, amit tudtak, a közelben teherautók jártak háztartási eszközökkel megpakolva. Több örmény messzebbről érkezett, hogy még egyszer utoljára láthassák a falut.

A területet a nemzetközi jog értelmében Azerbajdzsán részeként ismerik el, de az 1990-es évek Hegyi-Karabahért folyó háborúja óta etnikai örmények ellenőrizték. De csak mostanáig, ugyanis az azeriek mától visszavették a terület irányítását.

A falubeliek, akiktől megkérdezték, miért nem maradnak ott, azt mondták, attól félnek, az azeriek megölnék őket. „Láttál már örményeket és azerieket együtt élni? Az összes síremléket itt hagyjuk. A rémálom nem a megfelelő szó erre” – mondta a 35 éves Arsen, aki a feleségével és a négy gyerekével Örményországban próbál lakást szerezni.

Javítás: a cikk korábbi verziójában szerepelt egy Twitter-videó, amin a megosztó szerint örmények összekapaszkodva búcsúztattak egy régi, keresztény templomot, de olvasónk jelezte, hogy a felvétel minden jel szerint nem most készült. A tévedésért elnézést kérek. (Reuters)