Donald Tusk: Aki a jogállamiság ellen van, az Európa ellen van

POLITIKA
2020 november 16., 20:55

Kemény hangú Twitter-bejegyzésben kommentálta a hétfőn történteket Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke. Azt írta:

„Aki a jogállamiság ellen van, az Európa ellen van. Tiszta álláspontot várok ezt illetően az Európai Néppárt minden tagpártjától. Alapvető értékeink ellenzőit senki nem védelmezheti többé.”

link Forrás

Tusk minden bizonnyal a magyar kormányra, a Fideszre és Orbán Viktorra céloz, ugyanis hétfőn a lengyel és a magyar kormány bejelentették, hogy vétózzák az uniós költségvetést, így ellenkezve az ellen, hogy az EU vezetői az uniós pénzek kifizetését jogállamisági kritériumokhoz kötnék. A lengyel kormányra Tusknak nincs sok hatása, ugyanis a lengyel kormánypártok nem az Európai Néppárt tagjai.

A Fidesz viszont igen, és Orbánéknak az utóbbi években egyre távolabb sodródtak a Néppárt Tusk által is képviselt középutas irányvonalától.

A magyar és lengyel vétóval kapcsolatban Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője is megszólalt, azt mondta, súlyos válságba sodorná az Európai Uniót, ha ellehetetlenülne a közösség működésének finanszírozása.

„Ha Magyarország és Lengyelország komolyan hajlandó blokkolni az EU teljes finanszírozását és a koronavírus-válságból való kiemelkedést szolgáló szolidaritási elemet is, csupán azért, mert önző módon kizárólag a nemzeti érdekeiket követik, akkor az EU súlyos válságba kerül” - mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Az EP egyik alelnöke, Katarina Barley, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa hozzátette: „most bosszulja meg magát, hogy kesztyűs kézzel bánt a lengyel és a magyar kormánnyal az Európai Bizottság, az Európai Tanács, és mindenekelőtt a konzervatív pártcsalád, amelynek még mindig tagja Orbán Viktor Fidesze”.