Az SZFE oktatói folytatják a sztrájkot, miután a bíróság a javukra döntött

POLITIKA
2020 november 19., 10:28

A Színház- és Filmművészeti Egyetem kormányzati átalakítása elleni tiltakozás szeptemberben és októberben az utcán és a színpadon zajlott, de az oktatóknak és a hallgatóknak egyre több fellépésük van, úgymond, a tárgyalóteremben is. Az SZFE sztrájkbizottsága csütörtök délelőtt online sajtótájékoztatón jelentette be, hogy

megnyerték a megismételt elsőfokú pert, így folytathatják a sztrájkot az intézményben, amelynek új vezetése a tanítást is betiltaná.

„Az Egyetem fenntartó kuratóriuma és megbízott vezetése ötven napja semmibe veszi tárgyalási kötelezettségét. Azt állították, hogy követeléseink jogtalanok, és bíróságon támadták meg a sztrájk jogszerűségét” - hangzott el a sajtótájékoztatón, ahol ismertették a többkörös eljárást. „A Fővárosi Törvényszék a múlt héten hozott végzésével megállapította, hogy követeléseink jogszerűségéhez nem férhet kétség. Emiatt a kérelmezőknek a figyelmeztető sztrájk jogellenességének megállapítása iránti kérelmét elutasította, a Fővárosi Törvényszéket viszont eljárásjogi okok miatt új eljárás lefolytatására utasította. A Törvényszék az új eljárást lefolytatta, és a kérelmezők keresetét e körben is elutasítva szintén nekünk adott igazat. Ezért a sztrájkot folytatjuk.”

photo_camera Az SZFE melletti nagy tüntetés Fotó: Dimény András/Fotó: Dimény András/kepszerk.hu

A fenntartó kuratórium és az új vezetőség azzal vádolta az oktatókat, hogy tárgyalási ajánlataikat rendre elutasították. „Ehhez képest a valóság az, hogy a sztrájkbizottság ötven napja hiába kéri és követeli, hogy kezdődjenek meg a tárgyalások jogszerű követeléseinkről! Ezért a mai napon küldött levelünkben ismételten és nyomatékosan felszólítottuk a fenntartót és a munkáltatót, hogy haladéktalanul kezdje meg az érdemi tárgyalásokat az SZFE sztrájkbizottságával.”

Hét sztrájkkövetelésük közül a legfrissebb úgy hangzik:

  • Felszólítjuk a fenntartót és a munkáltatót, hogy fejezzék be a károkozást és a hallgatói szerződések megsértését, ennek érdekében állítsák vissza az oktatók elektronikus oktatási, vizsgáztatási és adminisztrációs felületekhez (a Neptun rendszerhez) való hozzáférését.

A sztrájkbizottság szerint ugyanis „az új kancellár és az egyetem törvénytelenül kinevezett rektorhelyettesei minden eszközt megragadnak arra, hogy akadályozzák az oktatást, és kárt okozzanak a hallgatóknak. Az áramot kikapcsolják, a termeket lezárják, az internetet elveszik. Az oktatói Neptunt letiltják. Végül az egész félévet megpróbálják törvénysértő módon érvényteleníteni. Vélt vagy valós sérelmeikért száz tanáron és ötszáz hallgatón állnak könyörtelen bosszút, a járványidőszak kellős közepén” - írják, és hozzáteszik:

„Mi, sztrájkoló tanárok, azzal tiltakozunk, hogy tanítunk, mert erre kötelez a munkaszerződésünk, és ezt várják tőlünk a hallgatóink is.”

A Vidnyánszky Attila vezette kuratórium október végén higiéniai és balesetvédelmi okokra hivatkozva kijelentette, hogy felfüggeszti az oktatást. „Az épületekben rendszeres az alkoholfogyasztás és a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályok megszegése” - olvasható a Rátóti Zoltán által jegyzett közleményben, amely szerint ilyen körülmények között az oktatás feltételei az SZFE létesítményeiben felelősséggel nem biztosíthatóak. A csütörtöki sajtótájékoztatón a sztrájkbizottság tagjai arról beszéltek, hogy hiába kérték, az Oktatási Hivatal azóta sem erősítette meg, hogy az oktatást beszüntették, erről ők még papírt nem láttak.

A járványügyi intézkedések következtében az egyetemfoglalók elhagyták az egyetemet. Csató Kata oktató, a sztrájkbizottság tagja szerint kulcsra van zárva az épület, egyesével, bizonyos személyek kíséretével tudnak bemenni, mondjuk, a hallgatók, a parkoló lezárva, de

a kancellár állítólag bent ül az irodájában az üres Vas utcai épületben.

link Forrás

Munkajogilag rendezetlen a helyzet, hiszen még ha az oktatás szünetel is, az csak egy része az oktatók tevékenységének, az pedig nem derült ki, hogy akkor mi lesz a munkaviszonyokkal - mondta Zeller Judit, a TASZ jogásza, vagy ahogy Németh Gábor oktató mondta, a „védőangyalunk”.

„A kuratóriumnak egyetlen érzékelhető törekvése van: tönkretenni az egyetemet.

Folyamatosan félre akarják vezetni a közvéleményt, igazolni akarják az igazolhatatlant, és az egésznek semmilyen racionális oka nincs. Ez nagyon elkeserítő” - mondta Karsai György egyetemi tanár, szintén a sztrájkbizottság tagja. Az egyetemi polgároknak ennek ellenére vannak terveik, sok támogató is jelentkezett ötletekkel.

Szintén tegnapi hír, hogy Veszprémi Judit, az SZFE sajtósa és a sztrájkbizottság tagja első fokon sajtó-helyreigazítási pert nyert az Origóval szemben, amely szeptember 18-án azt állította, hogy Veszprémi a blokádra felkészítő tábort szervezett a hallgatóknak. A bíróság a felsorakoztatott bizonyítékok alapján megállapította, hogy az Origo állítása nem igaz, ezért arra kötelezte az orgánumot, hogy ezt a tényt jelentesse meg, és az erről szóló hírt legalább 30 napig tartsa az oldalon - írta az egyetemi polgárok Facebook-oldala, amely szerint „blokádra felkészítő nyári tábor egyszerűen nem volt, így azt sem Veszprémi Judit, sem más nem szervezhetett. A hallgatók öt napos nyári szabadegyetemének színvonalas programjára büszke lehetne minden egyetem.”

Ahogy azt a cikk elején jeleztük, nem ez volt az első jogi/hatósági összecsapás a szemben álló felek között.

  • Október közepén egy performansz keretében alkotmányjogi panaszt adtak be az Alkotmánybíróságnak a hallgatók és oktatók, kérve, hogy a testület semmisítse meg az egyetemet üzemeltető alapítványt létrehozó törvényt.
  • Az ORFK-nak azt kellett tisztáznia, hogy az SZFE elfoglalása nem veszélyes a közrendre.
  • A rendőrségnek később ki kellett mondania azt is, hogy a hallgatók nem követtek el bűncselekményt, amikor nem engedték be Szarka Gábor kancellárt az épületbe.
  • Az SZFE hallgatói azért is pert indítottak november közepén, mert nem mondták meg nekik, hogy miért függesztették fel az oktatást az egyetemen.