A német külügyminiszter szerint napokon belül megállapodnak az uniós költségvetésről

eu
2020 november 24., 08:08

„A tárgyalások utolsó fázisában vagyunk, mindnyájan tudjuk, hogy nem könnyű. De teljesen biztos vagyok benne, hogy a következő napokban döntéseket hozunk az európai uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról is, képesek leszünk felszabadítani a pénzeket” - mondta kedden Heiko Maas német külügyminiszter.

Az Európai Tanács soros elnöki tisztségét betöltő német kormány illetékese tehát optimistán látja a helyzetet, amit a magyar és a lengyel vétó idézett elő. A két ország azért állította le a költségvetés elfogadását, mert rajtuk kívül az összes többi ország megszavazta, hogy a támogatási pénzek befagyasztásával is számon lehessen kérni a tagállamok kormányain a jogállamiság rombolását.

photo_camera Heiko Maas és Szijjártó Péter 2019-ben Fotó: WOLFGANG KUMM/dpa Picture-Alliance/AFP

Amikor Varga Judit igazságügyi miniszter megerősítette a magyar vétót, a belga és a dán jogállamiság miatt aggódott. A magyar kormány azt kommunikálja, hogy az Európai Parlament és szinte az összes tagállam által támogatott, hosszas tárgyalások során kialkudott jogállamisági mechanizmus valójában a migránsok befogadásáról szól.