Koronavírus-számok Magyarországon 05.05.
Elhunytak + 128 Σ 28 173
Kórházban - 365 Σ 4 374
Fertőzöttek + 1 130 Σ 785 967
Tesztek + 16 516 Σ 5 454 661
Egyszer oltottak + 24 202 Σ 4 123 697

Mi lesz így a karácsonnyal? A WHO szerint legjobb, ha nem találkozunk a rokonainkkal

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„Nincs kockázatmentes lehetőség. Magasabb és alacsonyabb kockázat van” - mondta Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) epidemiológusa a közelgő karácsonyi ünnepekről. 

Arról beszélt, hogy iszonyú nehéz időszak előtt állunk, mert ilyenkor az emberek mindenképp a rokonaikkal töltenék az időt. A koronavírus-járvány szempontjából mégis az a legbiztonságosabb, ha nem találkozunk velük. 

Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Szerinte mindenkinek magának kell döntést hoznia annak tudatában, hogy megfertőzheti a veszélyeztetett családtagjait, akik akár bele is halhatnak a betegségbe. A virtuális karácsonyozást jó megoldásnak tartja. „Ha most nem is tudnak együtt ünnepelni, majd megtalálhatják a módját, ha véget ér ez az egész.”

A WHO a kormányok belátására bízta, lazítanak-e a korlátozásokon az ünnepek alatt. Az biztos, hogy Amerikában és Európában továbbra is aggasztóak a számok, az egészségügyi ellátórendszer több országban közelít a kapacitásai határához.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.