Rágyúr a hulladékkezelésre a Mol

belföld
2020 november 26., 14:36

"A körkörös gazdaságra építve nagyobb, mondhatni, stratégiai fókusz lesz hulladékkezelési tevékenységünkön"

- közölte a Világgazdaságnak adott mai interjújában Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

Tegnap írtuk meg, hogy a kormány a kaszinókhoz hasonló koncessziós modellt vezetne be a hulladékgazdálkodási szektorban. Egy kedd éjjel beadott törvényjavaslat alapján elvennék az önkormányzatoktól a hulladékgazdálkodást, és egy országos monopóliumot hoznának létre, ami kizárólagos koncessziót kapna, amire aztán pályázni lehetne. Így lényegében kormány dönthetné el, hogy melyik cégé legyen a monopólium, és utána a cég dönthetne arról, hogy kiket vegyen még be alvállalkozóként.

Hernádi mai interjújában azt mondta, terveik szerint hogy egysége­síteni fogják a hulladékgazdálkodási rendszerüket, és hatékonyabban építik be a körkörös gazdaságba, amihez a tudásuk és az infrastruktúrájuk is megvan.

Hernádi elmondása szerint a Mol csoport az egyik legösszetettebb hulladékgazdálkodási rendszert működteti a hazai ipari vállalkozások közül. Mintegy ezer saját hulladékgyűjtő helyük van Magyarországon, és évente 100-120 ezer tonna hulladékuk sorsáról gondoskodnak, többek között két saját hulladékégetőjük segítségével.

A Szabad Európa tegnapi cikkében, ami a hulladékos szektor átalakításával foglalkozik, azt írják, nagyon kevés akkora cég van Magyarországon, ami képes lehet az egész ország hulladékgazdaságának megszervezésére. Megkeresték a Molt, hogy ők terveznek-e belépni erre a piacra, de választ egyelőre nem kaptak.