A Fidesz-KDNP megszavazta Jakab Péter 4,4 millió forintos rekordbírságát, majd elvették tőle a szót, amikor Tiborczról kezdett beszélni

2020 november 30., hétfő 17:19

Kéthavi tiszteletdíját, 4 413 600 forintot vont meg Jakab Pétertől, a Jobbik frakcióvezetőjétől az Országgyűlés.

A képviselők 115 igen, 51 nem szavazattal és a volt jobbikos, ex-Mi Hazánk-os Volner János és a nemzetiségi szószóló, Ritter Imre tartózkodása mellett hagyták jóvá Kövér László házelnök döntését.

Jakab Péter azért kapott büntetést, mert a Parlament október 19-i ülésén megpróbált egy zsák krumplit átadni a miniszterelnöknek, arra utalva ezzel, hogy szerinte a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson ingyen osztogatott krumplival vehettek szavazatot a kormánypártok.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője ül Orbán Viktor miniszterelnök székében az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 20-án. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A házelnöki döntés indoklása szerint az Országgyűlés ülésének rendjét és méltóságát sértő – a média fokozott figyelmének felkeltését célzó – képviselői magatartások különösen alkalmasak arra, hogy a parlament működésébe, döntéseibe vetett közbizalmat csorbítsák. Jakab Péter cselekményét Kövér László ilyennek tekintette.

Az országgyűlési törvény szerint a Ház tekintélyét, az ülés méltóságát kirívóan sértő cselekmény esetén a házelnök a képviselő fizetését minimum a 2 havi tiszteletdíja összegével, de legfeljebb 4 havi tiszteletdíja összegével csökkenti.

Jakab Péter a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését előbb a mentelmi bizottságtól kérte, ami nem adott helyt a kérelmének, ezután fordult az Országgyűléshez, ami szintén elutasította kérelmét.

„Képviselőtársak, szégyen, hogy akkor, amikor egy ország a válság ellen küzd, akkor önök itt azzal szórakoznak, hogy 4,4 millióra büntessenek egy zsák krumpliért” – mondta a szavazás utáni felszólalásában Jakab, aki szerint, ha „egy ajándék, adriai luxusjachtozást vittem volna a miniszterelnök úrnak, azt ugye elfogadta volna”. Jakab ezután Orbán vejéről, Tiborcz Istvánról és az Elios-ügyről is elkezdett beszélni, de ekkor a mikrofonját kikapcsolták.

Az Országgyűlés alelnöke, a KDNP-s Latorcai János előbb arra kérte, az ügyrendbeli felszólalását mondja, majd nem adta vissza a szót neki – írja a Telex.

Az országgyűlési törvényt tavaly decemberben kormánypárti képviselők kezdeményezésére módosították, hogy szigorúbban legyenek büntethetők a fegyelmi szabályokat megsértő parlamenti képviselők. A legsúlyosabb esetben 6 havi tiszteletdíj-elvonással lehet sújtani egy képviselőt.

A házelnök az új szabályok hatályba lépése óta most, Jakab Péterre szabta ki a legmagasabb összegű bírságot. (MTI, Telex)