Koronavírus: 151 halott, sosem voltak még ennyien lélegeztetőgépen

járvány
2020 november 30., 08:27

151-gyel nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma, így összesen több mint 4800 elhunytról tudunk. A hétnapos mozgóátlagon - ahol a napi adatok a megelőző hét nap átlagát mutatják - látványos, milyen meredek növekedésnek indult a halálozás az utóbbi napokban. Múlt héten 872 áldozatot jelentettek, szeptemberben egész hónapban volt összesen majdnem ennyi. (Hosszú távú trendekért, nemzetközi összevetésért ide kattintson.)

link Forrás

A vasárnapi jelentéshez képest 144-gyel nőtt a kórházban ápolt fertőzöttek száma (összesen 7734), és 9-cel többen vannak lélegeztetőgépen (összesen 666).

link Forrás
link Forrás

5595 új fertőzöttet regisztráltak, miközben a mintavételek száma döbbenetesen kevéssel, 8946-tal nőtt. Így a pozitív tesztarány 60 százalék felett van. De az adatszolgáltatás hiányosságai miatt nem lehetünk biztosak benne, hogy ez az arány a valódi helyzetet tükrözi: nem világos ugyanis, hogy az elvégzett antigéntesztek is szerepelnek-e a mintavételek számában. Amikor Gulyás Gergely miniszter másfél hete válaszolt erre a kormányinfón, azt mondta, „jó lenne”, ha szerepelnének, de technikailag eddig nem volt megoldható, ezután majd az lesz. Az operatív törzs jelentése szerint a fertőzöttek számában viszont megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is.

A pozitív tesztarány vasárnap is nagyon magas, 40 százalék felett volt, mire Kemenesi Gábor virológus nagyon aggasztó helyzetre figyelmeztetett. Később frissítette a posztját, és aggályosnak nevezte, ha az antigéntesztek valóban nem szerepelnek a mintavételi statisztikában.

Mindezek ellenére csak az operatív törzs által közölt számokat tudjuk szerepeltetni az ábrákon:

link Forrás
link Forrás