Egy új elemzés szerint a párizsi klímaegyezményben meghatározott célok elérhető közelségbe kerültek

klímaváltozás
2020 december 01., 04:59

Egy hőmérsékletelemézéssel és klímakutatással foglalkozó független kutatócsoport szerint egészen elérhető közelségbe kerültek azok a célok, amiket az ENSZ-tagállamok tűztek ki célul még a 2015-ös párizsi klímakonferencián, vagyis hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését 2 fok alatt tartsák.

Pedig már egy évvel ezelőtt is azt lehetett látni, hogy a szén-dioxid-kibocsátás addigi évi 1,5 százalékos növekedése egy 3,2 fokos felmelegedést vetít előre a század végéig.

A kutatócsoport szerint most azért van esély arra, hogy jóval kevesebb legyen az átlaghőmérséklet növekedése, mert:

  • Kína bejelentette, hogy terveik szerint 2030-ig elérik a csúcsot a szén-dioxid kibocsátás terén, majd 2060-ra az egész ország karbonsemleges lesz.
  • Kína után Japán és Dél-Korea is hasonló bejelentést tett, csak ők már előbb, 2050-re elérnék a karbonsemlegességet. A törekvéshez csatlakozott Dél-Afrika és Kanada is.
  • Trump elveszítette az amerikai elnökválasztást, és Biden nyert, ez pedig azért fontos, mert utóbbi bejelentette, hogy megválasztása esetén az Egyesült Államok visszalép a párizsi klímaegyezménybe, ahonnan a Trump-kormány korábban kilépett.

Elemzéseik szerint ezek a törekvések segíthetnek abban, hogy 2,1 fok körüli legyen az átlaghőmérséklet növekedése a korábban megjósolt 3, de akár 3,5 fokos növekedés helyett. Igaz, azt is hozzátették, hogy a 2,1 fokos jóslatuk nagyon optimista, de szerintük a rosszabb forgatókönyvek esetén is 2,7 fokos átlaghőmérséklet-növekedés lesz, ami még mindig közelebb van az ENSZ-tagállamok által meghatározott 2 fokos maximumhoz.

(BBC)