Koronavírus-számok Magyarországon 01.27.
Elhunytak + 85 Σ 12 198
Kórházban - 6 Σ 3 809
Fertőzöttek + 1 004 Σ 361 881
Oltottak + 3 028 Σ 152 704

Vakcinaremények

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

  • Az elmúlt évekhez képest jóval többen haltak meg idén novemberben Magyarországon, és szerdán ismét rekordot döntött nálunk az áldozatok száma.
  • De most már tényleg közel az oltás, Nagy-Britanniában engedélyezték a Pfizer és a BioNTech vakcináját.
  • Ez a járványügyi hírlevelünk. 

Ismét rekordszámú áldozatot jelentett az operatív törzs, 24 óra leforgása alatt 165 ember veszítette életét Magyarországon a koronavírus következtében. Kicsit csökkent viszont a kórházban és a lélegeztető gépen lévők száma. A részletes adatokat itt lehet megnézni

40 százalékkal többen haltak meg november első hetében, mint az elmúlt években ilyenkor: az operatív törzs 604 áldozatot jelentett november elején. A KSH adataiban 951 a többlethalálozás az elmúlt évek átlagához képest.

Mindössze 8 nap alatt lett újabb ezer áldozata a járványnak: a mostani trendek alapján egy héten belül már 6000 felett lesz az áldozatok száma.

Újabb mentős halt bele a koronavírusba, a salgótarjáni Z. Norbert már legalább az ötödik mentős áldozata a járványnak.

A PDSZ a téli szünet azonnali elrendelésére szólítja fel a kormányt: január elejéig, két hétre állítaná le az oktatást a szakszervezet. 

A Kossuth rádió vendége szerint megvéd a koronavírustól, ha hagymával kenegetjük az orrunkat, arcunkat, kezünket: azaz egy átlagos nap a magyar közmédiában. 

Szenvedélyes cikkben kelt ki az akadémikus a csodaszernek beállított állatgyógyszert népszerűsítő írások ellen: Sarkadi Balázs nagyon szeretné, ha nem írnának nagy olvasottságú lapokban arról, hogy az ivermectin hatásos a coviddal szemben, ugyanis nem az, az emberre viszont veszélyes.

Vakcinaáttörés 

Engedélyezték a Pfizer/BioNTech vakcináját Nagy-Britanniában: a nap legfontosabb híre és történelmi pillanat, az első dózisok napokon belül megérkezhetnek az országba.

Keddi hír, hogy a BioNTech és a Pfizer is engedélyeztetési kérelmet nyújtott be az Európai Unióban. Ezt a vakcinát amúgy egy török származású német házaspár vitte sikerre, róluk korábban részletesen is írtunk. Nemrég pedig idéztük a magyar biokémikus Karikó Katalin interjúját is, akinek komoly szerepe volt a vakcina kifejlesztésében. 

Túl gyors vakcina? Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) úgy látja, hogy a brit hatóságok fontosabbnak tartották a sebességet, semmint hogy a vakcinával szembeni közbizalom kialakításán dolgozzanak. Ez válasz lehetett arra, hogy a brit kormányból már arról beszéltek, hogy a brexit miatt lehet ennyire gyorsan engedélye a vakcinának, hiszen az EU-ban minden lassabban történik. Az EMA szerint ők viszont csak alaposan végigmennek az összes ilyenkor szokásos eljáráson. Erről beszélt a német egészségügyi miniszter, Jens Spahn is, aki szerint rendkívül fontos, hogy az állampolgárokat meggyőzzék arról, hogy az oltóanyag biztonságos, hiszen az oltóanyagoknál a legfontosabb mindig a bizalom megléte. 

Aggodalom a hamis vakcinák miatt: az Interpol világszerte arra figyelmeztette a hatóságokat, hogy legyenek résen, mivel szervezett bűnözői csoportok hamis vakcinák értékesítésével, illetve a valódi vakcinák ellopásával próbálkozhatnak. A francia székhelyű szervezet mind a 194 tagországának riasztást küldött, és külön felhívták a figyelmet az online kereskedelemben rejlő veszélyekre.

A világ tudósainak fele számít még hasonló egészségügyi katasztrófákra: a Frontiers kiterjedt kutatása a koronavírus-járvány tudományos életre gyakorolt hatását vizsgálta.

Olaszország szigorú karácsonyra készül: a városok közötti mozgást is korlátoznák az ünnepek idején, hogy ne terjedhessen a vírus. 

Jövőhéttől tömegeket olthatnak be Oroszországban koronavírus ellen, miután Putyin elrendelte

A járvány miatt ismét nőhet a szegénység: a világjárvány miatt vélhetően a duplájára nő majd az AIDS, a malária és a tuberkulózis halálos áldozatainak a száma is.

Nyugodtan utazhat Izlandra, aki már átesett a covidon, üzenik Izlandról

És végül: jól sikerült a swingerkonferencia New Orleansban, 41-en kapták el a koronavírust.