Orbán szerint a józan ész győzelméért küzdenek az uniós csúcson

politika
2020 december 10., 10:58

Az Európai Tanács csütörtöki csúcstalálkozója előtt Orbán Viktor röviden beszélt arról, hogy fontos tárgyalások állnak előttük, amiknek az előkészítése elég hosszúra nyúlt, de már csak egyetlen lépésre vannak a konszenzus elérésétől.

Véleményem szerint nagyon-nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy jó megállapodást kössünk az Európai Unió egysége érdekében. Tehát ma a közös földrészünk egységéért küzdünk. És ami még fontosabb: nem csak az Európai Unió győzelméért, hanem a józan ész győzelméért is. Mert nyilvánvaló, hogy amikor a nemzeteink és milliók szorulnak rá a járvány és a gazdasági következményei miatt, akkor észszerűen kell viselkednünk.

link Forrás

A szerda este kiszivárgott dokumentumok szerint a hetek óta tartó vétóvitát azzal sikerült feloldani, hogy jelentősen felpuhítják, és évekkel kitolják a jogállamisági mechanizmust. Ezzel gyakorlatilag Magyarország és Lengyelország garanciát kaphatnak arra, hogy addig nem használják a mechanizmust, amíg az EU bírósága nem dönti el, hogy a törvény összhangban van-e az EU-s joggal. Mivel ez évekig is eltarthat, a 2022-es magyar, és talán a 2023-as lengyel választások előtt sem lehet majd alkalmazni, vagyis nem vonnak el uniós pénzeket.

Szerdán már lengyel és magyar kormányközeli körökből arról lehetett hallani, hogy a két kormány készen áll a megegyezésre, és már megállapodtak Németországgal a feltételekről. Így pedig nem blokkolnák tovább a 2021-2027-es költségvetés és a helyreállítási alap megszavazását.