Orbán szerint a józan ész győzelméért küzdenek az uniós csúcson

Az Európai Tanács csütörtöki csúcstalálkozója előtt Orbán Viktor röviden beszélt arról, hogy fontos tárgyalások állnak előttük, amiknek az előkészítése elég hosszúra nyúlt, de már csak egyetlen lépésre vannak a konszenzus elérésétől.

Véleményem szerint nagyon-nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy jó megállapodást kössünk az Európai Unió egysége érdekében. Tehát ma a közös földrészünk egységéért küzdünk. És ami még fontosabb: nem csak az Európai Unió győzelméért, hanem a józan ész győzelméért is. Mert nyilvánvaló, hogy amikor a nemzeteink és milliók szorulnak rá a járvány és a gazdasági következményei miatt, akkor észszerűen kell viselkednünk.

A szerda este kiszivárgott dokumentumok szerint a hetek óta tartó vétóvitát azzal sikerült feloldani, hogy jelentősen felpuhítják, és évekkel kitolják a jogállamisági mechanizmust. Ezzel gyakorlatilag Magyarország és Lengyelország garanciát kaphatnak arra, hogy addig nem használják a mechanizmust, amíg az EU bírósága nem dönti el, hogy a törvény összhangban van-e az EU-s joggal. Mivel ez évekig is eltarthat, a 2022-es magyar, és talán a 2023-as lengyel választások előtt sem lehet majd alkalmazni, vagyis nem vonnak el uniós pénzeket. 

Szerdán már lengyel és magyar kormányközeli körökből arról lehetett hallani, hogy a két kormány készen áll a megegyezésre, és már megállapodtak Németországgal a feltételekről. Így pedig nem blokkolnák tovább a 2021-2027-es költségvetés és a helyreállítási alap megszavazását.