Szerda este szavaz a néppárti frakció Deutsch Tamás kizárásáról

eu
2020 december 15., 06:16

Szerda este hat és nyolc között ülésezik a néppárt EP-frakciója, és az egyik napirendi pont szerint szavaznak majd Deutsch Tamás fideszes képviselő kizárásáról is. Szájer József lemondásával Deutsch lett a fideszes EP-képviselők delegációvezetője, 2009 óta tagja az Európai Parlamentnek.

Deutsch kizárását azért kezdeményezték képviselőtársai, mert gestapós és ÁVH-s módszernek nevezte, ahogy Manfred Weber frakcióvezető beszélt a magyar kormány költségvetési vétóról szóló álláspontjáról. Deutsch később bocsánatot kért, Weber utána mindenkit nyugalomra intett, és múlt csütörtökön a magyar kormány elállt a vétótól is. A politikus kizárása azonban napirenden maradt.

A Fidesz néppárti tagságát már 2019 márciusában felfüggesztették, azóta húzódik a döntés a párt teljes kizárásáról, azonban a párt képviselői a parlamenti frakció tagjai maradhattak.

Mint arra Ujhelyi István szocialista EP-képviselő kedd reggeli posztjában rámutat, a Deutsch kizárásáról szóló szavazáson a tartózkodásokat nem veszik majd figyelembe. Ezt lapunknak néppárti források is megerősítették. Ez azért érdekes, mert a magyar kormány az EU bíróságán azzal támadta meg a Sargentini-jelentés elfogadását, mert ott sem vették figyelembe a tartózkodásokat, vagyis egy olyan szavazási technikát alkalmaznak most Deutsch ellen, ami a magyar kormány szerint nem legitim. A kizáráshoz kétharmados többség kell.

Az ATV-nek korábban azt mondta egy névtelenséget kérő fideszes, hogy ha kizárják Deutschot, akkor a fideszesek mind kiléphetnek a néppárti csoportból.

Deutsch Tamás
photo_camera Deutsch Tamás Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Orbán Viktor pártelnök a múlt héten azt javasolta, hogy a Fidesz legyen a néppárt külső szövetségese, mint az ezredforduló idején a brit konzervatívok voltak, de érdemi választ az ötletére nem kapott.

Navracsics Tibor az Euronews hétfő délután megjelent podcastjában azt mondta, hogy tudomása szerint veszélyben van a Fidesz néppárti tagsága.