Az Európai Néppárt elvette Deutsch Tamás felszólalási jogát, és visszahívták minden pozíciójából

eu
2020 december 16., 21:04

Tanácskozott az Európai Néppárt (EPP) frakciója, és eldöntötték, mit kezdjenek a frakcióvezető Manfred Webert a gestapósokhoz hasonlító Deutsch Tamással és a Fidesszel.

Deutsch Tamás érkezik Orbán Viktor 2014-es évértékelő beszédére.
photo_camera Deutsch Tamás érkezik Orbán Viktor 2014-es évértékelő beszédére.

Az EPP megint elhalasztotta a szavazást a Fidesz sorsáról, de Weber javaslatát, hogy vonják meg a felszólalási jogot Deutsch-tól, és hívják vissza minden pozíciójából, a 142 szavazóból 133 támogatta és 6 ellenezte, azaz 97,7 százalékkal megszavazták.

Az elfogadandó nyilatkozat szerint az EPP hitet tesz az európai értékek és a jogállamiság mellett, és történeti sikerként értékeli a jogállamiság-mechanizmust, amit a Fidesz hamarosan majd az EU bíróságán támadhat meg. Ezenkívül erőteljesen elítélik Deutsch nyilatkozatát, és kijelentik azt is, hogy az, ahogy a Fidesz rendszeresen az európai értékek meg az EU ellen támad, nem fér össze a pártcsoport alapértékeivel.

Ezért megvonják a jogot Deutsch-tól, hogy a Néppárt nevében felszólalhasson, és visszahívják minden pozíciójából, melyet a néppárti tagsága miatt tölthet be. Emellett felszólítják a Fidesz EP-képviselőit, hogy valljanak színt: a politikai meggyőződésük összhangban van-e még az EPP alapvető értékeivel, és ha nem, akkor vonják le a megfelelő következtetést. A Néppártnak hamarosan végleges döntést kell hoznia a Fidesz sorsáról, amint a járványügyi helyzet ez újra lehetővé teszi, és lehet élőben, személyesen ülésezni.

Deutsch egyébként többször is elnézést kért a szavai miatt. Ahogy ő szokta írni a Facebookon: „Ennyi!”