Ursula von der Leyen azt akarja, hogy minden tagállamban ugyanazon a napon induljon az oltás

járvány
2020 december 16., 10:51

Az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlamentben beszélt arról, hogy heteken belül engedélyezhetik az első vakcinát a koronavírus ellen, és akkor azonnal elindulhat az oltás. Szerinte összességében elég dózist rendeltünk ahhoz, hogy Európában mindenkinek jusson, és méga szomszédainkat és a partnereinket is támogatni tudjuk a COVAX nevű mechanizmuson keresztül.

Ursula von der Leyen
photo_camera Ursula von der Leyen Fotó: JOHN THYS/AFP

Ursula von der Leyen szerint ahhoz, hogy vége legyen a járványnak, a lakosság 70 százalékát kell beoltani. Azt szeretné, ha mind a 27 tagállamban ugyanazon a napon indulhatna az oltás. Pontos dátumot azonban nem mondott.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) keden közölte, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozáson fog dönteni a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának engedélyezéséről. A döntés időpontját az eredetileg tervezetthez képest több mint egy héttel előre hozta az uniós ügynökség.

Nemrég írtunk arról a körlevélről, ami szerint még az idén elkezdhetik a covidosokat kezelő egészségügyi dolgozók beoltását Magyarországon. Ebben még az szerepelt, hogy a Pfizer vakcinája a tervek szerint december 28-án kapja meg az európai engedélyt, és 30-án már érkezik is oltóanyag a Honvédkórházba.