Másfél év felfüggesztettet kér az ügyészség Fekete-Győr Andrásra

POLITIKA
2020 december 17., 14:38

Előzetes tárgyalást tartottak Fekete-Győr András büntetőügyében.

Az ügyészség szeptember végén emelt vádat a Momentum elnöke ellen, mert 2018 decemberében füstgránátot dobott a rendőrökre a túlóratörvény miatt szervezett tüntetésen. 1 év 6 hónap börtönbüntetést kértek Fekete-Győrre, három évre felfüggesztve.

A Momentum közleménye szerint Fekete-Győr azt mondta a bíróságon, hogy megértette „az Orbán Viktor által tollba mondott vádat”, de semmilyen bűncselekményt nem követett el. A politikus a tünetés utáni napokban elismerte, hogy ő dobta el a füstbombát. Az ügyészség szerint ezzel jogszerű eljárásukban akadályozta a rendőröket.

A bíróság jövő év elejére tűzte ki az első rendes tárgyalást.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor

„Fontosnak tartom elismételni, hogy politikusként éppúgy, mint állampolgárként, vállalom a felelősséget minden tettemért. Ahogyan vállaltam az eddigiekben, vállalni fogom a jövőben is. Az Orbán-ügyészség hatóság elleni erőszak vádja nevetséges, szánalmas próbálkozás, egyedül Oroszországban vagy Törökországban nem lenne abszurd. Szinte napra pontosan két évet várt az Orbán-ügyészség arra, hogy bíróság elé állítson engem. A Momentum ma már az ellenzék egyik legerősebb pártja. A Fidesz pedig retteg az új politikai generációtól, ezért akar engem bilincsben látni Orbán Viktor” - mondta Fekete-Győr az előzetes tárgyalás utáni sajtótájékoztatón.

Ügyvédje szeptemberben azt nyilatkozta nekünk, hogy Fekete-Győr nem követett el bűncselekményt, és ezt a vallomástévő rendőrök is igazolták. Szerinte a politikus magatartása nem volt erőszakos, és az ügyészség semmivel nem tudta bizonyítani azt sem, hogy a füstszóró bárkit akadályozott volna, ezért nem lehet hivatalos személy elleni erőszakról beszélni ebben az esetben.

Az ügyészség 2019 elején hallgatott meg tanúkat az ügyben, majd májusban gyanúsították meg Fekete-Győrt. Aztán idén februárban hallgattak meg újabb rendőröket, és szeptemberben, összesen 21 hónap elteltével emeltek vádat.

Frissítés (16:33): A cikk eredeti címében pontatlanul azt írtuk, három év felfüggesztettet kér az ügyészség Fekete-Győr Andrásra.