Hatodik, idei utolsó adásával jelentkezik a Pozitív, a 444.hu podcast sorozata, amelyben arra keressük a választ, hogyan alakulhat át a világ a koronavírus-járvány után. A mai adásban azzal foglalkozunk, hogy mi befolyásolja, hogyan érezzük magunkat és hogyan viselkedünk a járvány alatt, és hogyan lehetnénk egyénileg és társadalmi szinten könnyebben túl ezen a krízisállapoton.
A podcast első felében Mogyorósy-Révész Zsuzsanna tanácsadó szakpszichológussal arról beszélgetünk, hogy miért és hogyan okoz sokakban szorongást, félelmet, stresszt, adott esetben poszttraumás tüneteket a járványhelyzet és a bezártság. Arról is szó lesz, hogy mit tehetünk, hogyan próbálhatunk változtatni a napi rutinunkon, a gondolkodásunkon, vagy csak azon, hogy hogy tartjuk a kapcsolatot a szeretteinkkel, hogy könnyebben viseljük a járvány lelki megpróbáltatásait.
Az adás második felében pedig Kende Anna szociálpszichológussal annak járunk utána, hogy milyen tényezők befolyásolják, hogy betartjuk-e a járványügyi intézkedéseket vagy hajlandóak vagyunk-e beoltatni magunkat, vagy sem. Szó lesz arról, hogy a járvány kezelésével kapcsolatos nemzeti konzultáció igazából csökkenthette a kormány járványkezelésébe vetett bizalmat és rossz üzenetet küldött a lakosságnak, és arról is, hogy az elmúlt lassan egy évben soha korábban nem látott figyelem fordult a tudomány működésére, aminek pont lehetett az eredménye, hogy sokan kevésbé bíznak a tudományban, és így az oltásokban is, mint korábban.
Az adásban arról is szó lesz, hogy a járvány alatt empatikusabbak lettünk-e egymással szemben, vagy sem, és hogy mit tehetünk azért, hogy hogyan tudunk megküzdeni azzal, hogy ez a karácsony nagyon más lesz, mint a többi.
A Mogyorósy-Révész Zsuzsanna által említett érzelemszabályozási módszerekről itt lehet bővebben olvasni, Kende Anna kutatócsoportjának eredményeit pedig itt és itt lehet megtalálni. Akit érdekelnek a tanulmányok, amelyekre Mogyorósy-Révész Zsuzsanna hivatkozott, itt olvasható a tanulmány, amely a Twitteren vizsgálta, milyen érzelmeket fejeztek ki az emberek gyakrabban, itt pedig a stressz méréséról szóló tanulmány olvasható. Ez pedig egy magyar nyelvű áttekintő tanulmány a koronavírus-helyzet pszichológiai hatásairól. A járvány mentális hatásairól nagyon érdekes cikket írt még a Guardian és a New York Times is, ezeket is érdemes elolvasni.
A Pozitív adásait megtalálhatod a Spotifyon, A Google Podcast és az Apple Podcast, és az Amazon Audible nevű szolgáltatásnak podcast oldalán is.
Podcastunkban Vida Kata pszichológus, gasztroblogger beszélgetett Lu Boennel, a 101 étteremcsoport alapító tulajdonosával gyerekkoráról, a Ramenka és a 101 Bistro alapításáról, és arról, hogy mitől lesz autentikus egy kínai étel.
Bede Márton elmagyarázza a kínai konyha legnagyobb gurujának a hortobágyi palacsintát. Tartsunk már jobbra az autópályán! Cinikus békebrókerek. Már alig virul a fityula, fogynak a szóvicces filmcímek.
A hazai vállalatok jelenleg nem profittermelő eszközként használják a kontrollingot, hanem aktuális helyzetük leírására, a múltbeli adataik értelmezésével. Podcastunkban arról beszélgettünk, hogyan lehetne ezt másként csinálni.
Podcastunkban többek közt arra keressük a választ, lehet-e egyáltalán tervezni még a választások előtt, mire készülhetnek a vállalatok, és hogyan lehet sikerrel megoldani jövőbeni kihívásokat.
Hétfő van, szabad a Borízű! ByeAlexet kipécézték, Orbán kínaiban, nyugdíj helyett Himars, felszólalás a szaunázóbűnözés ügyében, kamupárt-spektrum és -klaszter, utolsó elsőzők, egy kupica Salmiakki, csak az íze kedvéért, szmog. Ja, és lesz élő! (De Orbán gépén ki a Leslie Nielsen?)