Victoria Nuland magas posztot kaphat az amerikai külügyminisztériumban

külföld
2021 január 05., 20:55

Újabb részletek derültek ki a leendő amerikai kormány összetételéről, miután a Politico arról írt, hogy már a héten újabb tagokat nevezhetnek meg a formálódó külügyminisztériumból. A lap értesülései szerint Antony Blinken leendő külügyminiszter helyettese egy veterán diplomata, Wendy Sherman lesz, míg az ő helyettese, azaz az amerikai külügy harmadik embere Victoria Nuland lesz.

Mindketten külpolitikai szerepet vállaltak már az Obama-kormányok idején is, Nuland akkor az európiai és az eurázsiai ügyekért volt felelős, és többször is szerepelt a magyar hírekben, mivel ismerten karcos volt a viszonya az Orbán-kormánnyal.

Victoria Nuland 2018. június 20-án Washingtonban.
photo_camera Victoria Nuland Fotó: Yasin Ozturk/Anadolu Agency via AFP

Nuland 2014 októberében például lényegében arról beszélt, hogy Orbán Viktor a demokrácia rákját testesíti meg. Mert bár Nuland beszédében egyszer sem nevezte nevén Orbánt, de mint akkor írtuk, elég egyértelmű volt, kivenni, kiről beszél. És Nuland volt az is, aki 2014 végén rátelefonált Szijjártó Péterre, hogy megtudja, Orbán Viktor ugyan mégis miért biztatja az amerikai ügyvivő, Andre Goodfriend feljelentésére Vida Ildikót. A viszony az Obama-ciklus végére annyira feszült volt, hogy Washingtonban külön 56-os megemlékezést szerveztek, hogy ne kelljen az Orbán-kormánnyal ünnepelni, és Nuland is ezen vett részt.

Az amerikai külügyminisztérium akkor ki is szivárogtatta Nuland külügyi államtitkár és Thomas Melia azért nem mentek el a követségi fogadásra, mert nem akarják, hogy ezt a magyar kormány úgy „adja el” később, hogy támogatják politikáját.

Kiemelt videóink