Trump nem megy el Joe Biden beiktatására

külföld
2021 január 08., 15:59

"Üzenem mindenkinek, aki kérdezte, hogy nem fogok elmenni a január 20-i beiktatásra" - írta ki a Twitterre Donald Trump leköszönő amerikai elnök.

link Forrás

Miután hívei szerdán egy tömegtüntetés után lerohanták a Capitoliumot, szövetségesei elkezdtek kihátrálni az elnök mögül. Vonakodva, de kénytelen volt nyilvánosan elítélni a történteket és megígérni, hogy átadja a hatalmat a demokrata Joe Bidennek, aki legyőzte őt az elnökválasztáson.

Biden nevét egyébként sem a videóüzenetben, sem a fenti tweetben nem említi, csak az új adminisztárció hatalomba lépéséről beszél.

Bár nem példa nélküli, de ritka, hogy a leköszönő elnök ne vegyen részt utódjának a beiktatásán. Trump előtt John Adams, John Quincy Adams és Andrew Johnson cselekedtek még hasonlóan. Az NBC News úgy tudja, hogy Trump alelnöke, Mike Pence részt fog venni az eseményen, ha kap rá meghívást.

Trump már a capitoliumi őrület előtt is úgy tervezte, hogy kihagyja a beiktatási ünnepséget. Skóciába ment volna golfozni, Nicola Sturgeon skót miniszterelnök viszont sajtótájékoztatón közölte, hogy nem látják szívesen.