Aki nem regisztrál a kormánynál, az nem kaphat oltást

járvány
2021 január 09., 10:02

Amióta csak lehetséges a kormány oldalán regisztrálni koronavírus elleni védőoltásra, azóta próbálja az ország megérteni, hogy aki nem regisztrál, az kaphat-e oltást. Eddig úgy tűnt, hogy kaphat, de most kaptunk egy hivatalos levelet, ami alapján mégsem.

Kitartóan faggattuk a regisztráció értelméről az operatív törzset december elején, de ahogy akkoriban írtuk, mesterien kerülgették az egyértelmű választ. Később olyasmi derült ki, hogy a regisztráció valamiféle előnyt jelent majd, bár hogy milyen előnyt, azt nem sikerült tisztázni.

Aztán úgy tűnt, hogy Rogán Antal tiszta vizet önt a pohárba, hiszen egy tévéműsorban kimondta, hogy aki nem regisztrál, az „hátrébb kerül a sorban”. A regisztrációt a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezi, ők szerepelnek a Vakcinainfó nevű oldal impresszumában, tehát valószínűsíthető volt, hogy Rogán tudta, hogy mire jó a regisztráció. Logikusnak tűnt, hogy ha valaki „hátrébb kerül a sorban”, az kaphat vakcinát, csak később, mint az, aki regisztrált.

December 16-án a járvány elleni védekezés sikereiről tartott sajtótájékoztatót a két kormánypárt frakcióvezetője, és a KDNP képviselőcsoportja nevében Simicskó István ott kijelentette, hogy „nem kötelező regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy az ember oltást kapjon”.

Ez már egyértelmű válasznak tűnt, ami megnyugtatott sok olyan embert, aki adatvédelmi aggályok miatt nem akart regisztrálni, hiszen mint korábban megírtuk, egy Fidesz-közeli cégen futnak át az adatok. Ugyanez a cég üzemelteti a választási rendszer szoftverét is.

Amit eddig mondtak, az mégsem úgy van

Most viszont egy olyan levél jutott el hozzánk, ami alapján egyértelmű, hogy aki nem regisztrál, az nem kap oltást. Az egyik olvasónk addig írogatott kérdéseket hivataltól hivatalig, míg végül a fővárosi tisztifőorvos helyettesétől választ nem kapott. Ebben világosan benne van, hogy aki nem regisztrál, annak nem jár oltás. A levél szó szerint így hangzik (a sárga kiemeléseket mi tettük bele):

„A COVID-19 elleni védőoltást igénylők kétféle módon jelezhetik igényüket:

1., Az Ön által is megkapott regisztrációs lap kitöltésével, visszaküldésével, (olvasónk 60 év feletti nyugdíjas, és ők nemcsak online regisztrálhatnak, hanem postai úton kaptak űrlapot is - szerk.)

2., online regisztrációval.

Az állam felé ezek a regisztrációk jelzik, mennyi oltóanyagot szükséges beszerezni, mivel az oltás ÖNKÉNTES.

Aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igénye.Oltásra időpontot azok kaphatnak, akik kérik ezt.

Hivatalosan senkit nem értesítenek, mivel az oltás, ismételten mondom: ÖNKÉNTES.

Amennyiben szeretne oltást kapni, kérem, regisztráljon.

Üdvözlettel:

Dr. Kelemen Erzsébet, helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos.”

A gyõri Petz Aladár Megyei Oktató kórházba érkezett Pfizer-BioNTech vakcinákat tartalmazó dobozt katonák viszik 2020. december 30-án.
photo_camera A győri Petz Aladár Megyei Oktató kórházba érkezett Pfizer-BioNTech vakcinákat tartalmazó dobozt katonák viszik 2020. december 30-án. Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Úgy tűnik tehát, hogy miközben egy miniszter és egy kormánypárti frakció vezetője azt hirdeti nyilvánosan, hogy a regisztráció nem feltétele az oltásnak, addig az ország egészségügyi ügyekben illetékes egyik szakmai vezetője magabiztosan állítja, hogy regisztráció nélkül nem lehet oltást kapni.