Koronavírus-számok Magyarországon 05.08.
Elhunytak + 101 Σ 28 504
Kórházban - 222 Σ 3 633
Fertőzöttek + 1 376 Σ 790 564
Tesztek 0 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 57 949 Σ 4 261 822

Koronavírussal fertőződtek a San Diegó-i állatkert gorillái

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A kaliforniai San Diego állatkertjének több gorillája is koronavírussal fertőződött. Az állatkertben 8 gorilla él együtt, többjük köhög is, de egyelőre csak kettejükön végeztek koronavírus-tesztet, amik pozitív eredményt adtak. A maradék hat állat ürülékét ezután gyűjtötték be, és küldték elemzésre.

Mivel az állatkert december 6. óta zárva van, az állatorvosok úgy hiszik, a gorillák az egyik gondozótól kapták el a betegséget, aki tünetmentes volt, de később pozitív tesztet adott. A gondozó az állatkert szerint csak maszkban volt a gorillák közelében.

A gondozók szerint az állatok egyelőre a köhögést leszámítva jól vannak, vitaminokat és nagy mennyiségű folyadékot kapnak, a vírusra egyelőre nem kell külön kezelni őket. Az állatkert úgy döntött, nem választja szét a 8 főemlőst, a gorillák ugyanis az emberhez hasonlóan rendkívül szociálisak, így a szétválasztásuk akár kontraproduktívnak is bizonyulhat.

Bár már 2020 tavaszán figyelmeztettek a szakemberek arra, hogy a koronavírus más főemlősöket is fenyegethet, és különösen az emberrel 98,4 százalékban megegyező DNS-sel rendelkező gorillákra jelenthet nagy veszélyt, ez az első eset a világon, hogy gorillák igazoltan koronavírussal fertőződnek. Környezetvédők szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a kihalástól fenyegetett gorillafajok vadon élő csoportjaiba semmiképp se jusson be a koronavírus, annak ugyanis beláthatatlan következményei lennének. (Bloomberg)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.