Koronavírus-számok Magyarországon 04.12.
Elhunytak + 291 Σ 23 708
Kórházban + 256 Σ 10 740
Fertőzöttek + 5 077 Σ 725 241
Tesztek + 26 360 Σ 4 961 146
Oltottak + 64 489 Σ 2 900 383

Itt az új variáns

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

  • Három ember mintájában azonosították Magyarországon a brit vírusvariánst.
  • Furcsaságok a KSH többlethalálozási adataiban.
  • Mennyien vannak az oltásellenesek?
  • Hogy állunk az oltással?
  • Napi járványösszefoglaló.

Idő kérdése volt, hogy Magyarországon is azonosítsák a brit vírusvariánst, ami az eredetinél sokkal gyorsabb terjedésre képes. Három beteg mintájában találták meg, közölte szerdán Müller Cecília. 

Az operatív törzs jelentése szerint újabb 95 áldozata van a járványnak, összesen közel 11 ezer. Az elmúlt héten naponta átlagosan 107-en haltak meg. 

Az adatszolgáltatás bizonytalansága miatt nehéz messzemenő következtetéseket levonni, de az újonnan jelentett tesztek 7 százaléka pozitív, ami jó hír. A kórházban ápolt fertőzöttek és a lélegeztetőn levők száma is rég nem látott szintre csökkent. 

Fotó: Created with Datawrapper

Furcsaságok a KSH halálozási adataiban
Hetente követjük a többlethalálozás alakulását. Ez azt mutatja, mennyivel halnak meg többen, mint az elmúlt öt év átlagában. A többlethalálozás magasabb szokott lenni a hivatalos covidos elhunytak számánál, nemcsak nálunk, más országokban is. Hiszen lehetnek, akik tesztelés nélkül esnek a koronavírus áldozatául, és olyanok is, akik más betegségben, mégis a járvány következtében, ellátás hiányában halnak meg. A KSH szerint az anyakönyvvezetők szabadságolásai lehetnek a háttérben, később még tisztulhat a kép. Most úgy tűnik, a karácsony előtti héten minden harmadik haláleset a covidhoz volt köthető. 

Zajos kisebbséget alkotnak az oltásellenesek
A Társadalomtudományi Kutatóközpont felmérése szerint egyre többen oltatnák be magukat koronavírus ellen. 

Bárcsak a regisztráció menetéről beszélnének olyan világosan, mint arról, hogy kit kell gyűlölni
Plankó Gergő összehasonlította, hogyan kommunikál a kormány a vakcinaregisztrációról és Krekó Péter félremagyarázott nyilatkozatáról. 

Így állunk az oltással:

Keddig felhasználták a december óta érkezett összes vakcinát, 86 929 embert oltottak be. Közben érkezett újabb 51 ezer ember oltására elegendő adag, nagyrészt továbbra is a Pfizer/BioNTechtől, de 3600-at szállított a Moderna is. Utóbbit 100-150 fős idősotthonok lakói és dolgozói kapják. 

Müller Cecília tisztifőorvos megkapta az oltástFotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A brazíiai tesztek alapján 50,4 százalékban hatékony a kínai Sinovac vakcinája. Ez hajszállal több az engedélyezéshez szükséges 50 százaléknál. Törökországban és Indonéziában viszont jobb eredmények születtek. 

Putyin orosz elnök utasítást adott, hogy jövőhéten kezdjék meg a tömeges oltást a Szputnyik V-vel, amit a világ legjobb vakcinájának nevezett.

Indonéziában a fiatalokat oltják be elsőként, leszámítva a frontvonalban dolgozókat. A cél: mielőbb újraindítani a gazdaságot. 

Egy nap alatt 4327 fertőzött halt meg az Egyesült Államokban, ami rekord a járvány kirobbanása óta. Az elmúlt héten a napi átlag 3300, kétszáz százalékkal több, mint novemberben.

Jövő héttől csak egyszer használatos FFP2-es maszkban lehet tömegközlekedni és boltba menni Bajorországban. Darabja 4-6 euróba, 1500-2000 forintba kerül. Söder miniszterelnök felvetette azt is, hogy tegyék kötelezővé az oltást az idősotthonok dolgozói számára.

A kevésbé fertőzött olasz régiókban újranyitják a múzeumokat.

Kína sokáig húzta-halasztotta, de január 14-én Vuhanba repülnek az Egészségügyi Világszervezet kutatói, hogy a járvány eredetét vizsgálják.