Koronavírus-számok Magyarországon 12/8/2021
Elhunytak + 213 Σ 36 048
Kórházban - 362 Σ 7 206
Fertőzöttek + 6 849 Σ 1 168 728
Tesztek + 22 156 Σ 8 701 776
Oltottak + 4 082 Σ 6 166 840
A legújabb trendek

Működik a védőoltás! Izraelben a beoltottak körében máris felére csökken a fertőzések száma

január 14., csütörtök 13:30

Hatékonynak bizonyult a koronavírus elleni védőoltás Izraelben. A Times of Israel beszámolója szerint két héttel a Pfizer/BioNTech vakcinájával kezdett oltási program kezdete után, vagyis még azelőtt, hogy bárki megkapta volna a teljes védettség kialakulásához szükséges második dózist, már a felére csökkent a fertőzési ráta a beoltottak körében.

A tel-avivi Mishan Efal öregek otthona egyik munkatársát készülnek beoltani 2021. január 13-án. Fotó: NIR KEIDAR/Anadolu Agency via AFP

Izraelben azt figyelték meg, hogy az oltás első adagja után két héttel már kialakult korlátozott szinten az immunitás. Az egyes egészségbiztosítóknál más-más módszerekkel jelentős, 33 százaléktól 60 százalékig ívelő különbségeket mértek az oltott és a nem beoltott emberek megfertőződésében. Az oltottak már ebben a kezdeti szakaszban is jóval kevésbé fertőződtek meg.

Izraelben ezen a héten megkezdték a második dózis tömeges beadását is, és az oltottak nyomon követése hamarosan megválaszolhatja azt a két kulcskérdést, hogy mikortól számítható és meddig tart majd a teljes, a klinikai tesztek alapján 95 százalékosnak ígért védettség.

Izrael remek terep az oltás hatékonyságának mérésére, mert az egészségbiztosítók adatbázisukban pontosan rögzítik, hogy ki kapott oltást, és a beoltottakról harminc évre visszamenő egészségügyi információval rendelkeznek. "Izraelben mindenki tagja az egyik egészségbiztosító pénztárnak, ahol nyilvántartásokat vezetnek háttéradatokkal együtt, s így egyértelmű képet kapunk az életkor, a nem és a meglévő egészségi állapot összefüggésében is az oltás hatásairól" - mondta Rivka Abulafia-Lapid, a jeruzsálemi Hadassza kórház virológusa.

Izraelben eddig több mint egymillió, hatvan évesnél idősebb embert oltottak be legalább az első dózissal. (Via MTI)